ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο και Σερβία στα άκρα - Η νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια δύσκολα θα αποφευχθεί  

Κόσοβο και Σερβία στα άκρα - Η νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια δύσκολα θα αποφευχθεί  
Η ένταση στις σχέσεις Κοσόβου και Σερβίας βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο διεθνώς.

Η ένταση στις σχέσεις Κοσόβου και Σερβίας βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο διεθνώς.

Η σπίθα που θα πυροδοτήσει και πάλι έναν πόλεμο στα Βαλκάνια και αυτή την φορά έσβησε αλλά φαίνεται πως Ευρώπη και ΗΠΑ ανησυχούν για την συχνότητα με την οποία δίνονται αιτίες για ακρότητες.

Κόσοβο και Σερβία είναι πρακτικά αδύνατο σήμερα να βρουν κοινό τόπο σε συζητήσεις αλλά και ζυμώσεις που θα φέρουν και τις δύο χώρες αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε μία νέα εποχή. Καμία από τις προσπάθειες και τις συναντήσεις κορυφής δεν έχει αποδώσει στο παραμικρό και σε αυτό ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν σε προσκήνιο και παρασκήνιο τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια για προσέγγιση ουσίας αλλά σήμερα βρισκόμαστε και πάλι όχι απλά σε μία αφετηρία με πρόσημο το μηδενικό αλλά αρνητικό.

Η πρόσφατη δολοφονία αστυνομικού στα σύνορα Κοσόβου Σερβίας και η παραδοχή ενός αμφιλεγόμενου βουλευτή από την Σερβία πως συμμετείχε στο έγκλημα είναι μία από τις πολλές αιτίες και όχι απλές αφορμές που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στις δύο χώρες όχι απλά για να ψυχρανθούν εκ νέου οι διμερείς σχέσεις αλλά για να εκτραχυνθεί μετά από 17 χρόνια ξανά η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας έδωσε εχθές συνέντευξη στο CNNi και στην Κριστιάν Αμανπούρ και μέσα από άβολες ερωτήσεις ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα οδηγήσει στην Δικαιοσύνη οποιονδήποτε έχει εμπλακεί στον πρόσφατο φόνο. Εκτός όμως από αυτό ο κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπογράμμισε πως ουσιαστικά σήμερα, δυστυχώς περισσότερο από ποτέ, είναι απίθανη η ουσιαστική προσέγγιση Κοσόβου – Σερβίας. Ο Πρόεδρος της Σερβίας προέταξε στο αμερικανικό δίκτυο συγκεκριμένα γεγονότα και αριθμούς από την πλευρά της Σερβίας ισχυριζόμενος πως οι Σέρβοι του Κοσόβου σήμερα τελούν υπό διωγμό και το Βελιγράδι δεν θα μείνει σε καμία περίπτωση με τα χέρια σταυρωμένα.

Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι αναφορές από την πλευρά του Κοσόβου πως οι Σερβικές δυνάμεις το τελευταίο χρονικό διάστημα από την μία συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό στρατιωτών και αρμάτων μάχης στα βόρεια σύνορα και από την άλλη προχωρούν σε επίδειξη δύναμης και «ασκήσεις» στα νότια. Το Κόσοβο έχει προβεί επίσημα σε καταγγελίες μάλιστα πως οι κινήσεις του Σερβικού στρατού στα σύνορα είναι ειδικά τις τελευταίες 20 ημέρες κινήσεις μονάδων που ετοιμάζονται για μάχη. Το Βελιγράδι αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιοδήποτε πολεμικό σενάριο με τον Βούτσιτς να σημειώνει: «δεν είναι προς το όφελος κανενός ένας νέος πόλεμος, μία νέα ένταση στην περιοχή».

Οι Σερβικές κινήσεις στα σύνορα φαίνεται πάντως να απασχολούν και τις ΗΠΑ. Είναι πολύ νωπή άλλωστε η ανακοίνωση – κάλεσμα από το State Department και προς τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να περιορίσουν άμεσα τις δυνάμεις και τα στρατιωτικά κλιμάκια στα σύνορα. Οι ΗΠΑ φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά την ένταση που κλιμακώνεται όλο το τελευταίο διάστημα και υπάρχουν πηγές από τον Λευκό Οίκο που σημειώνουν πως η εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες δύσκολα δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ