ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ CNNi ΚΟΣΜΟΣ

Όπλα και σφαίρες που κατάσχεσαν από το Ιράν έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Όπλα και σφαίρες που κατάσχεσαν από το Ιράν έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Σφαίρες από το Ιράν έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) US Department of Defense

Χιλιάδες κατασχεθέντα ιρανικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, μεταφέρουν οι ΗΠΑ σε μία στιγμή που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις, καθώς περιμένει περισσότερα χρήματα και εξοπλισμό από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το CNNi έχει ήδη μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο κατασχεθέντα ιρανικά πυρομαχικά στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (4/10). Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ανέφερε η CENTCOM σε δελτίο Τύπου.

«Η κυβέρνηση απέκτησε την κυριότητα αυτών των πυρομαχικών στις 20 Ιουλίου 2023, μέσω των αξιώσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αστική κατάσχεση κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι ζητούσε την κατάσχεση ενός εκατομμυρίου βλημάτων ιρανικών πυρομαχικών, χιλιάδων πυροκροτητών για πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες και χιλιάδων κιλών προωθητικού υλικού για πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες, τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό κατέσχεσε από το Ιράν κατά τη μεταφορά τους στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 1,1 εκατομμύρια σφαίρες σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

«Αυτά τα πυρομαχικά είχαν αρχικά κατασχεθεί από τις ναυτικές δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ από το διερχόμενο απάτριδες MARWAN 1, στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Τα πυρομαχικά μεταφέρονταν από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης στους Χούτι στην Υεμένη κατά παράβαση της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έψαχνε εδώ και μήνες πώς θα στείλει νόμιμα τα κατασχεθέντα όπλα, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε εγκαταστάσεις της CENTCOM σε όλη τη Μέση Ανατολή, στους Ουκρανούς.

Τον τελευταίο χρόνο, το αμερικανικό ναυτικό έχει κατασχέσει χιλιάδες ιρανικά τουφέκια εφόδου και περισσότερα από ένα εκατομμύριο σφαίρες από πλοία που χρησιμοποιούσε το Ιράν για να μεταφέρει όπλα στην Υεμένη. Οι κατασχέσεις, οι οποίες συχνά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις περιφερειακές δυνάμεις εταίρους, στοχεύουν σε μικρά απάτριδα σκάφη σε διαδρομές που χρησιμοποιούνται ιστορικά για τη λαθραία μεταφορά όπλων στους Χούτι στην Υεμένη.

Στα μέσα Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ βοήθησαν τις γαλλικές δυνάμεις στην κατάσχεση 3.000 επιθετικών τουφεκίων που κατευθύνονταν από το Ιράν στην Υεμένη, καθώς και 23 αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων. Μετά την κατάσχεση, οι ΗΠΑ πήραν στην κατοχή τους τα όπλα.

Αυτή η απαγόρευση παράνομων όπλων επισφράγισε μια περίοδο δύο μηνών κατά την οποία οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους κατέσχεσαν συνολικά 5.000 όπλα και 1,6 εκατομμύρια σφαίρες, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση.

Exclusive: US will transfer weapons seized from Iran to Ukraine

By Natasha Bertrand, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ