ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν - Μπλίνκεν: Τα τουρκικά «καρφιά» για συνεργασία ΗΠΑ με «τρομοκράτες»

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν - Μπλίνκεν: Τα τουρκικά «καρφιά» για συνεργασία ΗΠΑ με «τρομοκράτες»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν Maxim Shemetov/ AP

Η κατάρριψη ενός τουρκικού drone από αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία φέρεται να ήταν αντικείμενο συζήτησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή (6/10), ενώ δεν έλειψαν και τα τουρκικά «καρφιά» πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη συριακή-κουρδική οργάνωση, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η επικοινωνία αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον την Πέμπτη (5/10), πως ένα αμερικανικό F-16 κατέρριψε ένα τουρκικό drone που πετούσε κοντά σε περιοχή όπου είχαν αναπτυχθεί Αμερικανοί στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία.

Ακολούθως, η Άγκυρα έκανε γνωστό πως «έχασε» ένα τουρκικό drone κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στην ίδια περιοχή.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των μηχανισμών αποφυγής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, ανέφερε τουρκική πηγή.

Καταλήγοντας, ο Φιντάν φέρεται να εγκάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να συνεργάζονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη συριακή-κουρδική οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική, πρόσθεσε η πηγή.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι, τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία θα συνεχιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ