ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού ΥΠΕΞ για Ισραήλ, Παλαιστίνη - Ποιές αεροπορικές ακύρωσαν

Βερολίνο: Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού ΥΠΕΞ για Ισραήλ, Παλαιστίνη - Ποιές αεροπορικές ακύρωσαν
Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ AP/Boris Grdanoski

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «αποτρέπει κατηγορηματικά» τους Γερμανούς πολίτεςνα ταξιδέψουν στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου, 7/10.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας και σημαντικά προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την τελευταία κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Οι ταξιδιώτες καλούνται επίσης να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας. «Ακολουθήστε προσεκτικά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και τις συμβουλές της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου, ειδικά για την αναζήτηση καταφυγίου σε περίπτωση πυρκαγιάς», τονίζεται.

«Η αποκρουστική βία της Χαμάς κατά των αμάχων του Ισραήλ είναι άνευ προηγουμένου και αδικαιολόγητη. Αυτή η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Το Ισραήλ έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται «σε στενό συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές και τους διεθνείς εταίρους και παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση».

Η υπουργός Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ομολόγους της στην περιοχή, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει η ομάδα διαχείρισης κρίσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των Γερμανών πολιτών στην περιοχή, οι οποίοι καλούνται να ακολουθήσουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες και να εγγραφούν στο σύστημα ELEFAND (για την ηλεκτρονική καταγραφή Γερμανών εξωτερικού) και να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους σε αυτό», προσθέτει το υπουργείο.

Ακύρωσαν Lufthansa, Brussels Airlines, Emirates,
TUI Belgium, Ryanair, Aegean Airlines, Air France

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως ακυρώνει τις πτήσεις προς το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP «δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας στο Τελ Αβίβ», η Lufthansa θα διατηρήσει μία μόνο πτήση προς τη Φρανκφούρτη.

«Όλες οι άλλες πτήσεις της Lufthansa από και προς το Τελ Αβίβ ακυρώθηκαν για αυτό το Σάββατο (7/10)».

Αντίστοιχα και η Brussels Airlines ακύρωσε σήμερα, Σάββατο, 7/10, τις δύο πτήσεις της προς τοΙσραήλ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας σύμφωνα με τη δημόσια γαλλόφωνη βελγική ραδιοτηλεόραση rtbf. Δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί ειδική πτήση, μαζί με άλλες εταιρείες, για επαναπατρισμό ατόμων από τη χώρα.

Δύο πτήσεις της Brussels Airlines είχαν προγραμματιστεί μεταξύ Βρυξελλών και Τελ Αβίβ για σήμερα Σάββατο: στις 9:45 π.μ. και στις 9:10 μ.μ. Η εταιρεία αποφάσισε να τις ακυρώσει για λόγους ασφαλείας, μετά την επίθεσης της Χαμάς τα ξημερώματα.

«Εξετάζουμε τώρα εάν είναι δυνατόν, με άλλες εταιρείες του ομίλου Lufthansa (μέρος του οποίου είναι η Brussels Airlines,), να οργανώσουμε πτήση για τον επαναπατρισμό ταξιδιωτών στην Ευρώπη», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, η TUI Belgium δεν θα στείλει ταξιδιώτες στο Τελ Αβίβ μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. Το Τελ Αβίβ είναι ο μόνος προορισμός που εξυπηρετεί στο Ισραήλ, ενώ όπως επισημαίνεται επί του παρόντος, η ΤUI δεν έχει Βέλγους τουρίστες εκεί.

Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν προγραμματισμένες για αυτό το Σαββατοκύριακο πτήσεις τους με προορισμό το Τελ Αβίβ μετά την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ,

Σύμφωνα με δεδομένα από το διαδικτυακό πίνακα αφίξεων του ισραηλινού διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν έχουν επίσης ακυρώσει οι αεροπορικές εταιρείες Emirates, Ryanair, Aegean Airlines, Air France και οι αμερικανικές εταιρείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ