ΚΟΣΜΟΣ

Ηράκλειο: Ισραηλινοί τουρίστες φοβήθηκαν τις εχθροπραξίες και δεν μπήκαν στην πτήση για Τελ Αβίβ

Ηράκλειο: Ισραηλινοί τουρίστες φοβήθηκαν τις εχθροπραξίες και δεν μπήκαν στην πτήση για Τελ Αβίβ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Αναστάτωση δημιουργήθηκε το Σάββατο 7/10 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» καθώς γέμισε με Ισραηλινούς τουρίστες που, ενώ ήταν προγραμματισμένο να αναχωρούσαν για το Τελ Αβίβ, εντούτοις προτίμησαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Κρήτη, παρακολουθώντας ανήσυχοι τις εξελίξεις στην πατρίδα τους.

Η αιματηρή επίθεση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε ανησυχία στους Ισραηλινούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 να αναβάλλουν την επιστροφή στη χώρα τους.

Αν και οι προγραμματισμένες πτήσεις γίνοντας κανονικά μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, οι 17 Ισραηλινοί αποφάσισαν μετά από έντονη συζήτηση που είχαν με συμπατριώτες τους να μην ταξιδέψουν, αναχωρώντας από το αεροδρόμιο με κατεύθυνση την πόλη του Ηράκλειου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος των Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δήλωσε ότι «κάποιοι Ισραηλινοί τουρίστες φοβούνται αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα τους. Από τα 340 άτομα που ήταν να ταξιδέψουν για Ισραήλ με τις πρωινές πτήσεις, οι 17 τελικά αρνήθηκαν να φύγουν! Έτσι λοιπόν έχασαν τα εισιτήριά που είχαν ήδη βγάλει για την επιστροφή τους και έκλεισαν δωμάτια ξενοδοχείου στο Ηράκλειο με δικά τους έξοδα».

Υπενθυμίζεται ότι καθημερινά από το Ηράκλειο αναχωρούν 9 πτήσεις για το Ισραήλ, παρά το σχετικό χάος που δημιουργήθηκε το πρωί οι υπόλοιπες πτήσεις εκτελούνται κανονικά.

Ακύρωσαν Lufthansa, Brussels Airlines, Emirates,
TUI Belgium, Ryanair, Aegean Airlines, Air France

Στο μεταξύ δεκάδες πτήσεις προς Τελ Αβίβ ακυρώθηκαν:

  • Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως ακυρώνει τις πτήσεις προς το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Ειδικότερα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP «δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας στο Τελ Αβίβ», η Lufthansa θα διατηρήσει μία μόνο πτήση προς τη Φρανκφούρτη. «Όλες οι άλλες πτήσεις της Lufthansa από και προς το Τελ Αβίβ ακυρώθηκαν για αυτό το Σάββατο (7/10)».
  • Αντίστοιχα και η Brussels Airlines ακύρωσε σήμερα, Σάββατο, 7/10, τις δύο πτήσεις της προς τοΙσραήλ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας σύμφωνα με τη δημόσια γαλλόφωνη βελγική ραδιοτηλεόραση rtbf. Δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί ειδική πτήση, μαζί με άλλες εταιρείες, για επαναπατρισμό ατόμων από τη χώρα.
  • Δύο πτήσεις της Brussels Airlines είχαν προγραμματιστεί μεταξύ Βρυξελλών και Τελ Αβίβ για σήμερα Σάββατο: στις 9:45 π.μ. και στις 9:10 μ.μ. Η εταιρεία αποφάσισε να τις ακυρώσει για λόγους ασφαλείας, μετά την επίθεσης της Χαμάς τα ξημερώματα. «Εξετάζουμε τώρα εάν είναι δυνατόν, με άλλες εταιρείες του ομίλου Lufthansa (μέρος του οποίου είναι η Brussels Airlines,), να οργανώσουμε πτήση για τον επαναπατρισμό ταξιδιωτών στην Ευρώπη», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος.
  • Την ίδια ώρα, η TUI Belgium δεν θα στείλει ταξιδιώτες στο Τελ Αβίβ μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. Το Τελ Αβίβ είναι ο μόνος προορισμός που εξυπηρετεί στο Ισραήλ, ενώ όπως επισημαίνεται επί του παρόντος, η ΤUI δεν έχει Βέλγους τουρίστες εκεί.
  • Σύμφωνα με δεδομένα από το διαδικτυακό πίνακα αφίξεων του ισραηλινού διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν έχουν επίσης ακυρώσει οι αεροπορικές εταιρείες Emirates, Ryanair, Aegean Airlines, Air France και οι αμερικανικές εταιρείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ