ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν κατά ΗΠΑ: «Τι κάνει το αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ; Θα προκαλέσει λουτρό αίματος;»

Eρντογάν κατά ΗΠΑ: «Τι κάνει το αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ; Θα προκαλέσει λουτρό αίματος;»
AP Photo/Francisco Seco

Επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά των ΗΠΑ με αφορμή την κατάρριψη τουρκικού drone στη Συρία, παίρνοντας παράλληλα θέση για τον πόλεμο στο Ισραήλ, κατηγορώντας ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι «μετατρέπουν σε λουτρό αίματος τη Μέση Ανατολή». 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Anadolu, o Tαγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, εξαπολύοντας «πυρά» στις ΗΠΑ για τη στάση που κρατούν.

Μάλιστα, καταδίκασε τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, αντιδρώντας παράλληλα στην παρουσία της αμερικανικής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία.

«Γιατί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έρχεται στο Ισραήλ; Για ποιο λόγο; Τι θα κάνουν; Θα χτυπήσουν τη Γάζα με τα πολεμικά τους αεροπλάνα και θα διαπράξουν σφαγή;», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αλλά δυστυχώς, οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Όσο η Αμερική καταρρίπτει τα drone μας, η Τουρκία δεν είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ; Μαζί δεν είναι; Πώς το εξηγούμε αυτό; Πώς θα το αξιολογήσουμε αυτό; Όταν μας συμφέρει, είμαστε σύμμαχοι, αλλά όταν μας βολεύει, δεν είμαστε;», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Η Αμερική μετατρέπει σε λουτρό αίματος τη Μέση Ανατολή»

Στη συνέχεια, συνέχισε την επίθεση κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία.

«Δυστυχώς η Αμερική εκπαιδεύει και εξοπλίζει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δυστυχώς μετατρέπει αυτά τα μέρη σε λουτρά αίματος, είτε στη Συρία είτε στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι δεν περιμένει να τελειώσει ο πόλεμος στο Ισραήλ σε μία ή δύο εβδομάδες, αλλά από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί για να μεσολαβήσει μια εκεχειρία.

«Δεν υπάρχει παροχή νερού στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Ξέρετε, τα ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν υπάρχει ρεύμα. Ξέρετε τα ανθρώπινα δικαιώματα;», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ