ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία, Εσθονία και ΝΑΤΟ βάζουν στο μικροσκόπιο τη βλάβη σε υποθαλάσσιο αγωγό

Φινλανδία, Εσθονία και ΝΑΤΟ βάζουν στο μικροσκόπιο τη βλάβη σε υποθαλάσσιο αγωγό
Φινλανδικό σκάφος περιπολεί κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο αγωγός που υπέστη βλάβη. Finnish Border Guard/Lehtikuva via AP

Στοιχεία που συνηγορούν ότι οι ζημιές σε υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία φαίνεται  προκλήθηκαν από «εξωτερική δραστηριότητα», έχουν στα χέρια τους οι Αρχές των δύο χωρών, ενώ η υπόθεση έχει τραβήξει και την προσοχή του ΝΑΤΟ

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πετέρι Όρπο αν και απέφυγε επιμελώς να αποκαλέσει τη ζημιά στον αγωγό ως πράξη δολιοφθοράς, πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να προκληθεί από κανονικές εργασίες.

«Σύμφωνα με μια προκαταρκτική αξιολόγηση, η παρατηρηθείσα ζημία δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα της κανονικής χρήσης του σωλήνα ή των διακυμάνσεων της πίεσης. Είναι πιθανό ότι η ζημιά είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας«, δήλωσε.

Για την υπόθεση έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και το ΝΑΤΟ με τον ίδιο τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας να προχωρεί σε δήλωση:

«Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ (…) η απάντηση από το ΝΑΤΟ θα είναι συντονισμένη και αποφασιστική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνο Πέβκουρ δήλωσε ότι οι ζημιές στον αγωγό αυτό, που εξερράγη την Κυριακή (8/10), προκλήθηκαν από μια «πολύ ισχυρή δύναμη».

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτές οι ζημιές προκλήθηκαν από μια πολύ ισχυρή δύναμη», σχολίασε ο Πέβκουρ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ερευνητές δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο σε αυτό το στάδιο.

«Το τι ήταν ακριβώς δεν το έχουμε εξακριβώσει ακόμη, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι μάλλον επρόκειτο για σύγκρουση ή καταστροφή», εξήγησε.

Ο αγωγός αερίου Balticconnector έκλεισε νωρίς την Κυριακή (8/10) καθώς υπήρχαν ανησυχίες για διαρροή από μια τρύπα στον αγωγό που έχει μήκος 77 χιλιομέτρων. Η φινλανδική διαχειρίστρια εταιρεία Gasgrid ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να επισκευαστεί ο αγωγός.

«Είναι πιθανό οι ζημιές τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο τηλεπικοινωνιών να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας. Τα αίτια των ζημιών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, η έρευνα συνεχίζεται από κοινού από τη Φινλανδία και την Εσθονία», επεσήμανε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε ανακοίνωσή του.

Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Elisa, που διαχειρίζεται το καλώδιο που υπέστη ζημιές, επεσήμανε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του αγωγού είναι «σημαντική», αλλά δεν διευκρίνισε πόση ακριβώς.

Η ζημιά στον αγωγό αερίου πιστεύεται ότι βρίσκεται στα φινλανδικά ύδατα, ενώ το καλώδιο έχει σπάσει σε ένα σημείο που βρίσκεται στα εσθονικά ύδατα, σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ