ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΟΣΜΟΣ

Το CNN Greece στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα - Πόλη «φάντασμα» το Σντερότ

Το CNN Greece στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα - Πόλη «φάντασμα» το Σντερότ
CNN Greece

Μία πόλη φάντασμα θυμίζει το Σντερότ, που ήταν και ένα από τα πρώτα σημεία που δέχτηκαν την επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Λίγες ημέρες μετά, και αφού από εκεί πέρασαν οι μαχητές της Χαμάς, σκορπίζοντας τον θάνατο και τον τρόμο σε όσους κατάφεραν να γλιτώσουν, τίποτα δεν θυμίζει την πόλη που ήταν πριν.

Μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τη Λωρίδα της Γάζας, η πόλη Σντερότ, έχει πληγεί από ρουκέτες, κτήρια έχουν γκρεμιστεί, αυτοκίνητα και περιουσίες καταστράφηκαν και οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονται κρυμμένοι σε καταφύγια.

Εξάλλου, ακόμα και χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν νέες επιθέσεις από τη Γάζα προς το Ισραήλ με επτά ρουκέτες να πέφτουν στην πόλη Σντερότ.

Σύμφωνα με αναφορές δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν, κάτι που όμως, δεν έχει καταγραφεί επισήμως.

Η κάμερα του CNN Greece με τον απεσταλμένο του Γιάννη Χαραμίδη, επιχείρησαν ένα οδοιπορικό στην πόλη καταγράφοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο, καθώς ακόμη και τα πιο κεντρικά δημόσια κτήρια έχουν σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά από ρουκέτες.

Μπλίνκεν: Η Αμερική πάντα στο πλευρό του Ισραήλ

Η Αμερική θα είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει το Ισραήλ ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι η Χαμάς πρέπει να συντριβεί όπως το Ισλαμικό Κράτος.

«Μου είναι αδύνατο να κοιτάζω τις φωτογραφίες των οικογενειών που σκοτώθηκαν... και να μη σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά.

«Μωρά που σφαγιάστηκαν, σώματα που βεβηλώθηκαν, νέοι άνθρωποι που κάηκαν ζωντανοί, γυναίκες που βιάστηκαν, γονείς που εκτελέστηκαν μπροστά στα παιδιά τους, παιδιά μπροστά στους γονείς τους.

Πώς μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό;» διερωτήθηκε.

Για να προσθέσει: «Μπορεί να είστε αρκετά δυνατοί από μόνοι σας για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, αλλά όσο υπάρχει η Αμερική δεν θα χρειαστεί ποτέ, μα ποτέ να το κάνετε».

«Όποιος θέλει ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει το βασίλειο του τρόμου της Χαμάς», συνέχισε ο Μπλίνκεν.

«Η Χαμάς έχει μόνο μία ατζέντα - να καταστρέψει το Ισραήλ και να δολοφονήσει τους Εβραίους».

Ερυθρός Σταυρός: Νεκροτομεία τα νοσοκομεία στη Γάζα

Τα νοσοκομεία στη Γάζα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Στο μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας τελείωσαν τα καύσιμα την Τετάρτη και οι εφεδρικές γεννήτριες αναμένεται να σταματήσουν να λειτουργούν σε λίγες ώρες, προσθέτει.

Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί μετά την «ολική πολιορκία» που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα την οποία σφυροκόπησε από γη και αέρα μετά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως δεν θα αποκαταστήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και δεν θα επιτρέψει την προμήθεια βασικών ειδών και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει περίπου 150 ομήρους που απήγαγε κατά τις επιθέσεις της το Σάββατο.

«Η Γάζα μένει χωρίς ηλεκτρικό στα νοσοκομεία κινδυνεύουν τα νεογέννητα που βρισκονται σε θερμοκοιτίδες και οι ηλικιωμένοι ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Η αιμοκαθάρσεις σταματού και οι ακτινογραφίες δεν μπορούν να γίνουν, δήλωσε ο Fabrizio Carboni, διευθυντής της ICRC για την περιοχή.

«Χωρίς ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης, ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν με γεννήτριες - αλλά τα καύσιμα θα διαρκέσουν μόνο «για λίγες ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ