ΚΟΣΜΟΣ

Formula 1: Kαταδίκη Έκλεστοουν - Παραδέχτηκε φοροδιαφυγή άνω των 400 εκατ. λιρών

Formula 1: Kαταδίκη Έκλεστοουν - Παραδέχτηκε φοροδιαφυγή άνω των 400 εκατ. λιρών
«Δηλώνω ένοχος»: Ο Μπέρνι Έκλεστοουν, το πρώην αφεντικό της Formula 1, παραδέχτηκε την απάτη (AP Photo/Alberto Pezzali

Ο Μπέρνι Έκλεστοουν, το πρώην αφεντικό της Formula 1, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών με αναστολή μετά την παραδοχή της ενοχής του για απάτη.

Εμφανώς καταβεβλημένος, ο 92χρονος ο πρώην επικεφαλής της Formula 1, εμφανίστηκε σήμερα, Πέμπτη, 12/10, στο Southwark Crown Court με τη σύζυγό του, Φαμπιάνα και μίλησε μόνο για να πει στον δικαστή «δηλώνω ένοχος» και να επιβεβαιώσει βασικές λεπτομέρειες. Ο Έκλεστοουν ήταν φανερά αδύναμος καθώς σηκώθηκε για να απευθυνθεί στον δικαστή στο δικαστήριο.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 μηνών με διετή αναστολή. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επρόκειτο αρχικά να δικαστεί τον επόμενο μήνα, αφού αρχικά είχε δηλώσει αθώος. Σήμερα όμως παραδέχθηκε πως δεν δήλωσε πάνω από 400 εκατ. λίρες που διακρατούσε σε καταπίστευμα στη Σιγκαπούρη όταν του ζητήθηκε από τις φορολογικές αρχές το 2015.

Επιστροφή 653 εκατ. λίρες στην HMRC

Ο Έκλεστοουν συμφώνησε σε αστικό διακανονισμό να επιστρέψει σχεδόν 653 εκατ. λίρες στην HM Revenues and Customs, σύμφωνα με το BBC.

Ο διακανονισμός καλύπτει τις φορολογικές υποθέσεις του Έκλεστοoυν τα τελευταία 18 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, των τόκων και των αστικών κυρώσεων.

Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Έκελστοουν και υπαλλήλων της HMRC τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με την κατηγορία, είχε δηλώσει στην HMRC ότι «δεν ήταν ο ιδρυτής ούτε ο δικαιούχος οποιουδήποτε καταπιστεύματος εντός ή εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου»

Όμως, μετά από έρευνα την οποία η HMRC είχε προηγουμένως περιγράψει ως «πολύπλοκη και παγκόσμια», η απάντηση αυτή αποδείχθηκε ανακριβής.

Η νομική του ομάδα υποστήριξε ότι το πρώην αφεντικό της F1 δεν πρέπει να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, των ιατρικών προβλημάτων του και του χαμηλού επιπέδου κινδύνου για το κοινό.

Μιλώντας στο δικαστήριο μετά την παραδοχή της ενοχής του Έκλεστοουν, ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Ράιτ δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος είχε εν γνώσει του δώσει «αναληθή ή παραπλανητική» απάντηση στην HMRC όταν τους είπε ότι δεν είχε περαιτέρω καταπιστεύματα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ