ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δύο χρόνια σχεδίαζε την επίθεση η Χαμάς – Τι αποκαλύπτουν έγγραφα και χάρτες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δύο χρόνια σχεδίαζε την επίθεση η Χαμάς – Τι αποκαλύπτουν έγγραφα και χάρτες
(AP Photo/Erik Marmor)

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» παρουσιάζει σήμερα έγγραφα και χάρτες που αποκαλύπτουν ότι οι μαχητές της Χαμάς σχεδίαζαν την επίθεση στο Ισραήλ για δύο χρόνια.

Η ιδέα της επίθεσης «γεννήθηκε» το 2021, όταν η οργάνωση άρχισε να προετοιμάζεται εντατικά μελετώντας τις τακτικές και τις στρατηγικές του αντιπάλου της, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπάϊντα, εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Ομπάϊντα αποκάλυψε επίσης την έκταση του σχεδιασμού της ομάδας του για πρώτη φορά σε μια προηχογραφημένη ομιλία και χαρακτήρισε την επιχείρηση «Τζιχάντ», στόχος της οποίας ήταν «ή να κερδίσουν οι Παλαιστίνιοι ή να γίνουν μάρτυρες».

Τόνισε, επίσης, πως:

«Οι δυνάμεις μας πέτυχαν μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική νίκη στην ιστορία των συγκρούσεων με τον Σιωνιστή εχθρό».

Ήδη, είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν «περισσότερο από ό,τι είχαμε προγραμματίσει».

Το σχέδιο της ομάδας ήταν να αναπτύξει 3.000 μαχητές για τη μάχη και άλλους 1.500 για υποστήριξη.

Μελέτησε τα πάντα, από το πώς ο ισραηλινός στρατός εκπαιδεύει και αναπτύσσει τους στρατιώτες του, μέχρι τη γη και τις καιρικές συνθήκες.

Άσκηση έξω από την Παλαιστινιακή πόλη Al-Mawasi / (Hamas via AP)

Οι μαχητές της Χαμάς είχαν λεπτομερείς χάρτες ισραηλινών πόλεων, στρατιωτικών βάσεων και οδών διείσδυσης

Τα μέλη της Χαμάς που πλημμύρισαν το νότιο Ισραήλ από τη Γάζα το περασμένο Σαββατοκύριακο μετέφεραν λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων που είχαν στόχο.

Μερικοί έφεραν επίσης τακτικούς οδηγούς που εντόπιζαν αδύναμα σημεία στα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού.

Τα έγγραφα, γραμμένα στα αραβικά, ανακτήθηκαν από τοποθεσίες επιθέσεων ή πτώματα νεκρών μαχητών της Χαμάς από Ισραηλινούς πολίτες, στρατιώτες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης και περιήλθαν στην κατοχή της Wall Street Journal.

Συνολικά, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς στόχευε από την αρχή να επιτεθεί όχι μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε κέντρα άμαχου πληθυσμού και να συλλάβει ομήρους.

Παράλληλα, προσφέρουν στοιχεία για την κλίμακα της συλλογής πληροφοριών της Χαμάς και τον βαθμό σχεδιασμού.

Ένα έγγραφο 14 σελίδων με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 περιγράφει ένα σχέδιο διείσδυσης στο Mεφαλσίμ, μια μικρή συλλογική κοινότητα που ονομάζεται κιμπούτς, κοντά στη Γάζα και να συλλάβει ομήρους.

Δύο ομάδες των πέντε και ένας διοικητής θα πραγματοποιούσαν την επιχείρηση την «Ώρα S, Ημέρα Υ», αναφέρει.

Χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης περιέχονταν στο έγγραφο, το οποίο λέει ότι υπήρχαν 1.000 «άμαχοι» που φρουρούνταν από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας.

Η Χαμάς ανάρτησε σε κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από ασκήσεις των μαχητών της πριν από την επίθεση στο Ισραήλ / (Hamas via AP)

Καλά προετοιμασμένοι

Το ίδιο έγγραφο προειδοποιούσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα μπορούσαν να φτάσουν στο Μεφαλσίμ μέσα σε τρία με πέντε λεπτά.

Οι μαχητές είχαν εντολή να ανοίξουν τρύπες σε έναν φράχτη ασφαλείας ενώ άλλα έπρεπε να παρέχουν πυρά κάλυψης.

Μόλις έμπαιναν στο χώρο θα συλλάμβαναν αιχμαλώτους και θα τους κρατούσαν ομήρους «για διαπραγματεύσεις», αναφέρει το σχέδιο.

Τα έγγραφα που ανακτήθηκαν από τη ζώνη μάχης περιέχουν πληροφορίες για τις μονάδες του ισραηλινού στρατού, τα οχήματά τους και τις διαδρομές οδήγησης.

Το Σάββατο (7/10), το Μεφαλσίμ δέχθηκε επίθεση από ομάδες μαχητών της Χαμάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κάτοικο Ταμίρ Ερέζ, η εθελοντική δύναμη του κιμπούτς μπόρεσε να αντεπιτεθεί με επιτυχία και κανείς δεν σκοτώθηκε.

Άλλες κοντινές κοινότητες, όπως το Be’eri και το Kfar Aza, υπέστησαν πολλές απώλειες και οι μαχητές της Χαμάς πήραν ομήρους.

Ο Εγιάλ Πίνκο, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας, λέει ότι το σχέδιο της Χαμάς για το Μεφαλσίμ δείχνει «πολυπλοκότητα, συστηματική συλλογή πληροφοριών, χρήση ανθρώπινων πηγών, χρήση ανοιχτών πηγών πληροφοριών και πληροφορίες που ελήφθησαν μέσω κυβερνοεπιθέσεων».

Οι επιτιθέμενοι που σκοτώθηκαν στην πόλη Οφακίμ -κοντά στη Γάζα- είχαν επίσης πάνω τους χάρτες και άλλα έγγραφα, είπε ο Άλμογκ Κοέν, κάτοικος και μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, που συμμετείχε στις μάχες.

Ένας χάρτης που βρέθηκε στο γιλέκο ενός μέλους της Χαμάς έδειξε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει στόχο την πόλη και γνώριζαν τα ορόσημα της.

Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα μετά από την αιματηρή επίθεση του Σαββάτου / (AP Photo/Hatem Ali)

«Ο χάρτης επισημαίνει μέρη με πλήθη, συναγωγές και νηπιαγωγεία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Υπήρχαν πρόσθετες λεπτομέρειες στους χάρτες που έδειχναν ότι είχαν έρθει προετοιμασμένοι – κάτι παραπάνω από προετοιμασμένοι».

Πρόσθεσε δε ότι ο χάρτης είχε παραδοθεί στην εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, τη Σιν Μπετ.

Ένας άλλος χάρτης που ανακαλύφθηκε στο νότιο Ισραήλ έδειξε τις τοποθεσίες και τα ονόματα στα αραβικά άλλων πόλεων κοντά στη Γάζα που δέχθηκαν επίθεση από μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των Eίν Χασλόσα και Kισουφίμ, μαζί με μια διακεκομμένη κόκκινη γραμμή και τη σημείωση «μονοπάτι της βόρειας διμοιρίας».

Τα drones της Χαμάς και οι κυβερνοεπιθέσεις

Ο σχεδιασμός της Χαμάς για την επίθεση του Σαββάτου ξεκίνησε το 2021, όταν η ομάδα άρχισε να μελετά εκ του σύνεγγυς τις τακτικές και τις στρατηγικές του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα.

Σε μια άλλη ένδειξη περίπλοκων προετοιμασιών, η Χαμάς χρησιμοποίησε drones για να ρίξει χειροβομβίδες στους πύργους παρατήρησης του Ισραήλ και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα, προφανώς στερώντας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες τουλάχιστον μέρος της εκτεταμένης υποδομής για την παρακολούθηση των συνόρων και την αντιμετώπιση παραβιάσεων του φράχτη ασφαλείας γύρω από τη Γάζα.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς λιγότερο από δύο ώρες μετά την έναρξη της αρχικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και επαληθεύτηκε ανεξάρτητα από τη Wall Street Journal έδειχνε ένα drone να πετάει πάνω από έναν πύργο κατά μήκος του φράχτη της Γάζας και να ρίχνει μια βόμβα σε ένα μη επανδρωμένο πολυβόλο.

Σε δημοσιογραφική ενημέρωση το πρωί της Πέμπτης (12/10), ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Ρίτσαρντ Χεχτ είπε ότι ο στρατός εξετάζει τα υλικά που βρέθηκαν σε μέλη της Νούχμπα, της επίλεκτης μονάδας της Χαμάς της οποίας οι ένστολοι μαχητές αποτελούν τον πυρήνα της στρατιωτικής πτέρυγας της.

Μια εθελοντική ομάδα με την ονομασία «South First Responders» που βοηθά στην ανάκτηση των θυμάτων και στην απομάκρυνση των συντριμμιών στη ζώνη μάχης, έχει δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υλικό που βρέθηκε στα πτώματα των μαχητών, όπως χάρτες, πληροφορίες για τις μονάδες του ισραηλινού στρατού και τα σημάδια τους και τις διαδρομές οδήγησης.

Ορισμένα από τα έγγραφα που ανακτήθηκαν υποδηλώνουν ότι η Χαμάς πίστευε ότι θα αντιμετώπιζε σκληρή στρατιωτική αντίσταση από τα ισραηλινά στρατεύματα που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν αναλυτές.

Σε μια σελίδα βρέθηκαν φωτογραφίες οκτώ τύπων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του Ισραηλινού στρατού, μαζί με σύντομες σημειώσεις στα αραβικά σχετικά με το πού να επιτεθούν τα οχήματα και ποια εκρηκτικά να χρησιμοποιήσουν για να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να τα απενεργοποιήσουν.

Η καθοδήγηση που παρέχεται στο έγγραφο υποδηλώνει επίσης ότι ορισμένοι επιτιθέμενοι είχαν λίγη εμπειρία έναντι του τρομερού στρατού του Ισραήλ και χρειάζονταν καθοδήγηση σχετικά με τα όπλα και τις τακτικές που θα χρησιμοποιούσαν εάν συναντούσαν τεθωρακισμένα οχήματα.

Ένα ξεχωριστό έγγραφο επικεντρώθηκε σε υποτιθέμενα «αδύναμα σημεία» στο κύριο άρμα μάχης του ισραηλινού στρατού, το Merkava, το οποίο συμβουλεύει ότι οι επιτιθέμενοι πρέπει να πυροβολούν «σε αυτό από απόσταση 50 μέτρων χρησιμοποιώντας ένα RPG-7 ή άλλα άμεσα όπλα», αναφερόμενος σε πύραυλο. - προωθούμενος εκτοξευτής χειροβομβίδων.

Τουλάχιστον ένα ισραηλινό τανκ δέχθηκε επίθεση και τέθηκε εκτός λειτουργίας τις πρώτες ώρες της επίθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ