ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ για το φόρουμ για τους νέους δρόμους του μεταξιού

Στην Κίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ για  το φόρουμ για τους νέους δρόμους του μεταξιού
Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα τον περασμένο μήνα Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Στην Κίνα βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για επαφές με την ηγεσία της χώρας.

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε ήδη με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να συζητήσουν διμερή θέματα αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για την αναμενόμενη επίσκεψη στην Κίνα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία διεθνούς φόρουμ για τους νέους δρόμους του μεταξιού.

Η επίσκεψη γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και εν μέσω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Κίνα και Ρωσία, γειτονικά κράτη, μοιράζονται τη βούληση να αντιμετωπίσουν αυτή που χαρακτηρίζουν αμερικανική ηγεμονία και έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θεωρεί την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας κλειδί για την προώθηση της συνεργασίας στην Ευρασία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί «σημαντικό μέρος της προώθησης της συνεργασίας στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους σε όλη την ευρασιατική ήπειρο», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο για τα δέκα χρόνια της πρωτοβουλίας αυτής, αύριο Τρίτη (17/10) και μεθαύριο Τετάρτη (18/10).

Τους τελευταίους μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να συμμετάσχει σε διεθνείς συνόδους εκτός των συνόρων της χώρας του εξαιτίας εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο τον κατηγορεί για τον «βίαιο εκτοπισμό» παιδιών από την Ουκρανία.

Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αφού ανέλαβε την εξουσία το 2012. Σκοπό έχει να βελτιωθούν οι εμπορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και όχι μόνο με την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, βιομηχανικών πάρκων κ.ά..

Το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κι αυτοπροβάλλεται ως ουδέτερο μέρος, προσφέροντας ωστόσο ταυτόχρονα ζωτική διπλωματική και οικονομική στήριξη στη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ