ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Από το λιμάνι της Χάιφα και μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου επαναπατρίζουν τους πολίτες τους

ΗΠΑ: Από το λιμάνι της Χάιφα και μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου επαναπατρίζουν τους πολίτες τους
Αμερικανοί πολίτες συναντήθηκαν με τον Άντονι Μπλίνκεν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Jacquelyn Martin, pool

Αμερικανοί πολίτες που θέλουν να εγακταλείψουν το Ισραήλ συρρέουν στο λιμάνι της Χάιφα προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο εκκένωσης προς την Κύπρο και από εκεί να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ

Ουσιαστικά ακολουθούν την οδηγία που εξέδωσε την Κυριακή (16/10) η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για τους πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Λόγω των ακυρώσεων πτήσεων οι πολίτες των ΗΠΑ και οι συγγενείς πρώτου βαθμού τους κλήθηκαν να προσέλθουν στο λιμάνι της Χάιφα και να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό την Κύπρο, όπου θα επιβιβαστούν σε πτήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχω ανάμεικτα συναισθήματα για την αναχώρηση», λέει η Αριέλα Κεσέρτ, θεραπεύτρια από την πόλη Κατζρίν στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

«Νομίζω ότι θα ήταν σοφό να φύγουμε από τη μέση αν υπάρχουν μάχες», προσθέτει η ίδια, η οποία ταξιδεύει με τέσσερα παιδιά και τον σύζυγό της.

Μία από τις θετές της κόρες εργάζεται ως σερβιτόρα στο Τελ Αβίβ και ζει σε ένα κτίριο χωρίς καταφύγιο. «Υπάρχει μια σειρά από λόγους για να φύγουμε: Κάποιοι πρακτικοί, άλλοι σχετίζονται με την ασφάλεια», καταλήγει.

Ο Σαλέχ Τζαμπαρίν, ένας 84χρονος Άραβας Ισραηλινός που ζει στο Οχάιο, φεύγει για να δώσει το παρών σε οικογενειακές συναντήσεις το Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

«Δεν φοβάμαι, δεν νομίζω ότι η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει ρουκέτες στη Χάιφα αυτή τη φορά. Αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία να φύγω πριν ακυρώσουν όλες τις πτήσεις και είναι αδύνατο να φύγω».

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις από και προς το Ισραήλ μετά τη φονική εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε μαζική ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η El Al, ωστόσο, εξακολουθεί να πετάει, όπως και η Bluebird Airways με έδρα την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ