Μέση Ανατολή: Διπλωματικός μαραθώνιος για τους άμαχους της Γάζας - Πάνω από 4.200 οι νεκροί
Ανανεώθηκε:
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες να πεισθεί το Ισραήλ ώστε να φτάσει βοήθεια στους εγκλωβιασμένους της Γάζας, την ώρα που η χερσαία επιχείρηση αναμένεται από ώρα σε ώρα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν μέσω συναντήσεων και εκκλήσεων να διασφαλίσουν βασικά αγαθά για τους αμάχους, όπως νερό και ενέργεια.
Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ σ' αυτή την προσπάθεια είναι ότι μετά τη διπλή επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ, αύριο Τετάρτη (18/10) αναμένεται να φτάσει εκεί και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για συναντήσεις με Νετανιάχου και Αμπάς. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο είναι έτοιμος να κάνει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εν τω μεταξύ αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός θυμάτων και από τις δυο πλευρές στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά τους 4.200, οι τραυματίες φτάνουν τους 14.850, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 1250, είτε σε ομηρεία είτε χαμένοι στα ερείπια. Δραματικό τελεσίγραφο έστειλε την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιώντας πως αν εντός 24 ωρών δεν φτάσει βοήθεια στη Γάζα οι γιατροί δεν θα έχουν παρά να ετοιμάζουν πιστοποιητικά θανάτου».
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας ήταν αδύνατον να περάσει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια από το νότιο πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας.
Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς νερό και ρεύμα
Για πέμπτη συνεχή μέρα, 2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιοι της Γάζας δεν έχουν φαγητό, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης καταρρέουν.
Οι πολίτες καταναλώνουν υφάλμυρο νερό από τα πηγάδια που προορίζεται για αρδευτική χρήση αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη μετάδοση ασθενειών, ενώ ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης από τα εκατοντάδες πτώματα που παραμένουν θαμμένα εδώ και μέρες στα ερείπια.
Δραματική κατάσταση είναι και στα νοσοκομεία, τα οποία είναι υπερπλήρη και βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού.
Έξι από τα επτά μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται σε μερική λειτουργία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, δεν είναι πλέον λειτουργικό λόγω των συνεχών αεροπορικών πληγμάτων και τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας –το ινδονησιακό νοσοκομείο και το νοσοκομείο Αλ-Σίφα - έχουν υπερβεί τη συνολική τους δυναμικότητα των 760 κλινών.
Οι παλαιστινιακές αρχές έχουν ενημερώσει τον ΠΟΥ ότι είναι «αδύνατον» να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός. «Με τα συνεχιζόμενα (ισραηλινά) αεροπορικά πλήγματα, οι άμαχοι δεν έχουν πλέον ασφαλές μέρος να πάνε. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου.
Οι ασθενείς αυτοί περιλαμβάνουν σοβαρά τραυματίες, καθώς επίσης ενήλικες, παιδιά και νεογέννητα που μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς. «Άρα η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητά κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο».
Τα νοσοκομεία, τα οποία χρησιμοποιούν γεννήτριες μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της Γάζας από το Ισραήλ, μας ενημερώνουν ότι ξεμένουν από καύσιμα και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε λιγότερο από 24 ώρες, μεταδίδει το Αl Jazeera. Παράλληλα τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
Κίνδυνος μόλυνσης από τα πτώματα στα ερείπια
Η Χαμάς προειδοποιεί για περιβαλλοντική κρίση καθώς 1.000 πτώματα βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια. Οι αρχές της Γάζας εκφράζουν την ανησυχία τους για ανθρωπιστική και περιβαλλοντική κρίση, καθώς εκατοντάδες νεκροί παραμένουν εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.
Χιλιάδες τα θύματα
Τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 10.850 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Άλλοι 1.000 άνθρωποι αγνοούνται και εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους χιλιάδες είναι οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτηρίων που βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός (IDF) έκανε γνωστό ότι οι όμηροι της Χαμάς στη Γάζα είναι 199, σχεδόν 4.000 είναι οι τραυματίες, και 1.400 οι νεκροί.
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι διεθνείς φωνές που μιλούν για γενοκτονία, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας.