ΚΟΣΜΟΣ

Ομάδα παλαιστών σούμο ανάγκασε τη Japan Airlines να αλλάξει πτήσεις εξαιτίας υπερβολικού βάρους

Ομάδα παλαιστών σούμο ανάγκασε τη Japan Airlines να αλλάξει πτήσεις εξαιτίας υπερβολικού βάρους
Οι 27 παλαιστές σούμο ζύγιζαν κατά μέσο όρο 120 κιλά ο καθένας, τη στιγμή που το βάρος του μέσου επιβάτη στα αεροπλάνα είναι 70 κιλά AP Photo/Dita Alangkara

Αλλαγές τις τελευταίας στιγμής στις πτήσεις της αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει η Japan Airlines, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υπερβολικό βάρος – όχι από τις αποσκευές, αλλά από μια ομάδα επιβατών που έτυχε να είναι παλαιστές σούμο.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιαπωνίας συνειδητοποίησε ότι δύο από τα αεροπλάνα του κινδύνευαν να υπερβούν τα όρια βάρους τους μεταφέροντας τους παλαιστές που πήγαιναν στο νησί Αμάμι Οσίμα, στα νότια της χώρας, για μία αθλητική διοργάνωση.

Δύο ομάδες των 27 συνολικά αθλητών επρόκειτο να απογειωθούν με ξεχωριστές πτήσεις στις 12 Οκτωβρίου – μία από το αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο και μία από το αεροδρόμιο Ιτάμι στην Οσάκα∙ το δεύτερο αεροδρόμιο είναι πολύ μικρότερο και εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις εσωτερικού.

Οι παλαιστές σούμο ζύγιζαν κατά μέσο όρο 120 κιλά ο καθένας – πολύ περισσότερο από τον μέσο επιβάτη των 70 κιλών – δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στο CNNi. Γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για την επάρκεια των καυσίμων στα μικρότερα αεροσκάφη που εξυπηρετούν πτήσεις εντός της Ιαπωνίας.

Δεδομένου ότι θα ήταν δύσκολο για τα μεγαλύτερα αεροπλάνα να απογειωθούν και να προσγειωθούν στο περιφερειακό αεροδρόμιο του Αμάμι, η Japan Airlines αποφάσισε να μεταφέρει 14 από τους παλαιστές και να τους βάλει να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο Χανέντα.

Αλλά και πάλι, η επιστροφή από τους αγώνες σούμο ήταν πολύ… στριμωγμένη. Τρεις παλαιστές – μαθητές λυκείου, βάρους 140, 130 και 110 κιλών, δήλωσαν τηλεοπτικό δίκτυο TV Asahi ότι κάθισαν όλοι δίπλα-δίπλα στην πτήση επιστροφής στο Χανέντα στις 15 Οκτωβρίου.

«Νομίζω ότι το μεσαίο κάθισμα ήταν το πιο ζόρικο», δήλωσε ένας από τους μαθητές. «Αστειευόμουν για τις πιθανές ανησυχίες σχετικά με το βάρος, αλλά στην πραγματικότητα μετατράπηκε σε πρόβλημα. Είχαμε μεγάλη υποστήριξη, αν και είμαστε λίγο κουρασμένοι».

Το σούμο και οι ζυγαριές

Δεν υπάρχουν περιορισμοί βάρους ή κατηγορίες στο σούμο, αλλά στο αρχαίο ιαπωνικό άθλημα κυριαρχούν οι πιο ογκώδεις αθλητές.

Οι επίδοξοι νεαροί παλαιστές, μερικοί από τους οποίους ξεκινούν το άθλημα σε ηλικία πέντε ετών, πρέπει να ζουν σε κοινοτικούς «στάβλους» εξάσκησης σούμο, γνωστούς στα ιαπωνικά ως χέγια, όπου όλες οι πλευρές της καθημερινής ζωής, από τα γεύματα μέχρι τον τρόπο ντυσίματος, υπαγορεύονται από αυστηρές παραδόσεις.

Στιγμιότυπο από προπόνηση παλαιστών σούμοAP Photo/Aaron Favila

Οι ταξιδιώτες στην Ιαπωνία δεν καλούνται συχνά να ανέβουν σε μια ζυγαριά πριν από μια πτήση, αλλά πολλές κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές των αεροπορικών εταιρειών επιβάλλουν την πρακτική αυτή προκειμένου να συλλέγουν δεδομένα.

Νωρίτερα φέτος, η Korean Air ζύγισε τους επιβάτες και τις αποσκευές τους στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων ασφαλείας. Η Air New Zealand διεξήγαγε επίσης παρόμοιο πρόγραμμα με ορισμένους από τους πελάτες που πετούν στα διεθνή δρομολόγιά της.

Με πληροφορίες από: ‘The middle seat was the toughest’: Japan Airlines adds extra flight to carry heavy sumo wrestlers by Mayumi Maruyama and Kathleen Magramo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ