ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγος πρωθυπουργός: Αναγκαία η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων

Βέλγος πρωθυπουργός: Αναγκαία η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων
O πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον (AP Photo/Martin Meissner)

Την ανάγκη για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων καθώς και για πιο συντονισμένη πολιτική στις επιστροφές υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Το πρόσωπο που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση δεν ήταν νόμιμα στη χώρα και η παράνομη μετανάστευση «είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και μπορούμε να το κάνουμε, εάν γίνει με συντονισμένο τρόπο» ανέφερε ο Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η τρομοκρατική επίθεση ταρακούνησε τις κοινωνίες μας.

«Στη μάχη κατά του εξτρεμισμού είμαστε δίπλα δίπλα. Πρόκειται για μάχη για τη δημοκρατία, την ελευθερία, μάχη για σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων, για σεβασμό σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ιδέες, ότι μπορούμε να συζητάμε για τις ιδέες μας, αλλά δεν μπορεί να οδηγεί σε βία και σίγουρα να μην οδηγεί στη βία που είδαμε», προσέθεσε. Όπως υπογράμμισε, η μάχη δεν είναι εύκολη, όμως πρόκειται για «μάχη που πρέπει να κερδίσουμε και για να είμαι ξεκάθαρος είναι μάχη την οποία θα κερδίσουμε και θα την κερδίσουμε μαζί».

Ουλφ Κρίστερσον: Πρέπει να προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το να είμαστε σταθεροί στη δημοκρατία, στην ελευθερία, στην ανοχή, απαιτεί να είμαστε σταθεροί στην ασφάλεια».

Ο Ουλφ Κρίστερσον εστίασε παράλληλα στην προστασία των συνόρων.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι στη Σουηδία, αν είναι νόμιμα ή παράνομα. Εάν είναι παράνομα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να φεύγουν από τη χώρα», τόνισε. «Πρέπει να προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ