ΑΠΟΣΤΟΛΗ CNN GREECE ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Τελ Αβίβ - Το «πόρισμα» των ΗΠΑ και η πρόταση Μπάιντεν

Ισραήλ: Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Τελ Αβίβ - Το «πόρισμα» των ΗΠΑ και η πρόταση Μπάιντεν
CNN Greece

Μπορεί η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ να έφερε δρακόντεια μέτρα στο Τελ Αβίβ, λίγη ώρα όμως, αφότου αναχώρησε ξανά για τις ΗΠΑ, το βράδυ της Τετάρτης, ήχησαν εκ νου οι σειρήνες και μάλιστα την ώρα που στο κέντρο της πόλης υπήρχε κόσμος που άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. 

Ο Γιάννης Χαραμίδης κατέγραψε τις εικόνες για το CNN Greece, όπου όπως χαρακτηριστικά μπορεί να δείτε ένα λεωφορείο γεμάτο με κόσμο σταμάτησε στη μέση του δρόμου και όλοι άρχισαν να σκορπούν ψάχνοντας για τα καταφύγια. Ακόμα και ο οδηγός του λεωφορείου εμφανίζεται στο βίντεο να εγκαταλείπει το όχημα και να τρέχει και αυτός για να προστατευθεί.

Το «Iron Dome» έκανε τη δουλειά του και αναχαίτισε τις ρουκέτες της Χαμάς, όμως, το σκηνικό τρόμου δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί, όπως άλλωστε και σε άλλες πόλεις, όπως η Χασαρόν και η Πετάχ Τίκβα. Στο βίντεο ακούγεται και ο αντιαεροπορικός συναγερμός από την αναχαίτιση των ρουκετών της Χαμάς.

Και όλα αυτά σε μία βραδιά όπου το Τελ Αβίβ βρισκόταν ήδη σε συναγερμό λόγω της παρουσίας του πλανητάρχη και εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονταν στους δρόμους φέροντας βαρύ οπλισμό. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα σενάρια που φοβήθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη Μπάιντεν, ως «υψηλού κινδύνου», υπό το φόβο ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης.

ΗΠΑ: Η Χαμάς βομβάρδισε το νοσοκομείο

Πιο επίσημη δεν γίνεται η θέση των ΗΠΑ πως για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 άτομα, δεν ευθύνεται το Ισραήλ, αλλά η Χαμάς. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Τζο Μπάιντεν - Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, απέδωσαν σε λάθος της Χαμάς τη ρουκέτα που χτύπησε τους αμάχους και όχι σε επίθεση του Ισραήλ.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το Ισραήλ «δεν ευθύνεται» για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, ανέφερε σχετικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Η αξιολόγηση βασίζεται σε ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, δήλωσε η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του NSC.

«Ενώ συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, η τρέχουσα εκτίμησή μας, με βάση την ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, είναι ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας χθες», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε ανάρτησή της στο X/twitter την Τετάρτη.

Παράλληλα, αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNNi ότι τα αρχικά στοιχεία που συγκέντρωσε η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η επίθεση στο νοσοκομείο προήλθε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Μεταξύ των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν είναι μια ανάλυση της έκρηξης που υποδηλώνει ότι ήταν μια χερσαία έκρηξη και όχι μια αεροπορική επιδρομή που έπληξε το νοσοκομείο, είπε μια από τις πηγές. Δεν υπήρχε μοναδικός κρατήρας που να υποδηλώνει ότι υπήρχε βόμβα, αλλά υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και διάσπαρτα συντρίμμια που συμβαδίζουν με μια έκρηξη που ξεκίνησε από το επίπεδο του εδάφους, σύμφωνα με την πηγή.

Λύση δύο κρατών, προτείνει ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ταξίδεψε σήμερα στο Τελ Αβίβ, με διπλή αποστολή. Να στηρίξει το Ισραήλ αλλά και να ανοίξει δρόμο για να περιοριστεί ο πόλεμος, ξεκινώντας μια διπλωματική προσπάθεια με Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή.

Ωστόσο το δεύτερο αυτό σκέλος της αποστολής, αναβλήθηκε υπό το βάρος της ομόθυμης καταδίκης και οργής στον αραβικό κόσμο για το αίμα των Παλαιστίνιων αμάχων και της καχυποψίας έναντι του Ισραήλ και των ισχυρισμών του πως δεν ευθύνεται για τον χθεσινό βομβαρδισμό σε νοσοκομείο της Γάζας.

Ταύτιση Μπάιντεν με Νετανιάχου

Νωρίτερα, κατά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ παρουσία του Τζο Μπάιντεν, ανακοινώθηκε και τυπικά η άδεια στον ισραηλινό στρατό και τον υπουργό Άμυνας να εκκενώσουν και άλλες βόρειες πόλεις εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε πως θα υπάρξει μια νέα δέσμη με επιπλέον κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια του πολεμικού συμβουλίου, παρουσία Μπάιντεν, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως: «Έχουμε έναν διαφορετικό πόλεμο, επειδή η Χαμάς είναι ένας διαφορετικός εχθρός. Ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε αθώους, η Χαμάς επιχειρεί να τη μεγιστοποιήσει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως: «Το υπουργικό συμβούλιο είναι ενωμένο, θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε όπως στο παρελθόν, όπως στο παρόν - και για πάντα».

Μάλιστα, λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μπάιντεν προχώρησε στην παρακάτω δήλωση - ανάρτηση: «Είμαι περήφανος που βρίσκομαι στο Ισραήλ για να τιμήσω το κουράγιο, την αφοσίωση και την γενναιότητα του ισραηλινού λαού. Οι Αμερικανοί πολίτες πενθούν μαζί σας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ