ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Χωρίς τον Μπάιντεν η συνάντηση Σίσι - Αμπντάλα για τη Γάζα

Ισραήλ: Χωρίς τον Μπάιντεν η συνάντηση Σίσι - Αμπντάλα για τη Γάζα
O Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι Johanna Geron, Pool Photo via AP

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα συζητήσουν σήμερα o Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', μετά την ακύρωση της συνάντησής τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Αμάν.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (19/10) οι αλ Σίσι και Αμπντάλα θα συζητήσουν σήμερα στο Κάιρο για «την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Γάζας».

Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Γάζα και την Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν υπογράψει με το Ισραήλ ειρηνευτικές συμφωνίες το 1979 και το 1994, αντίστοιχα, με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος με τη γειτονά τους. Οι δύο χώρες, που έχουν μεσολαβήσει επανειλημμένα μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες κατά «της βίαιης μετακίνησης» Παλαιστινίων προς τα εδάφη τους.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη, ακυρώθηκε η προαναγγελλόμενη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής στο Αμμάν της Ιορδανίας με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πόλεμο του Ισραήλ.

Η Ιορδανία θα φιλοξενούσε την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου Αλ Σίσι και των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς για να συζητηθούν οι συνέπειες του πολέμου στη Γάζα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ακύρωσε την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, μετά την επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας, όπως μετέδιδε το ABC News.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ