ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ζητεί «δίκαιη έρευνα» για τη ζημιά στον αγωγό αερίου στη βαλτική θάλασσα

Κίνα: Ζητεί «δίκαιη έρευνα» για τη ζημιά στον αγωγό αερίου στη βαλτική θάλασσα
AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Η Κίνα κάλεσε σήμερα για μια «αντικειμενική, δίκαιη και επαγγελματική» έρευνα για τις ζημιές σε υποθαλάσσιο αγωγό αερίου ανάμεσα στη Φινλανδία και την Εσθονία, λέγοντας πως ένα κινεζικό σκάφος που ήταν στην περιοχή την ώρα του συμβάντος βρισκόταν στην κανονική του πορεία.

Η Κίνα και η Φινλανδία ξεκίνησαν επικοινωνία για τη ζημιά στον αγωγό αερίου Balticconnector και η Κίνα ελπίζει πως οι πλευρές μπορούν να βρουν την αλήθεια το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μάο Νίνγκ, στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Η έρευνα για τη ζημιά στον αγωγό επικεντρώνεται στον ρόλο του κινεζικού δεξαμενόπλοιου Newnew Polar Bear, δήλωσε την Παρασκευή το Εθνικό Γραφείο Έρευνας της Φινλανδίας.

«Γίνεται κατανοητό πως το κινεζικό σκάφος βρισκόταν κανονικά στα εν λόγω νερά την ώρα του συμβάντος, και δεν βρέθηκαν ανωμαλίες που να οφείλονταν στις κακές συνθήκες στη θάλασσα εκείνη την ώρα», δήλωσε η Μάο, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα.

Πρόσθεσε πως η Κίνα υποστήριζε πάντα πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία και να διασφαλίσει από κοινού την ασφάλεια διασυνοριακών υποδομών.

Στο μεταξύ, το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Εσθονία ήρθε σε επαφή με τις κινεζικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την αιτία που προκάλεσε τη ζημιά σε καλώδια τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική θάλασσα.

«Η Εσθονία είναι σε επαφή με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να ενθαρρύνει τη συνεργασία σε ό,τι αφορά την έρευνα», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Reuters.

Πρόσθεσε πως η Εσθονία θέλει να ενθαρρύνει «κάθε απαραίτητη συνεργασία για την έρευνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ