ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή: «Και το Ιράν στην επίθεση της Χαμάς» λέει ο IDF - Απειλές από Λίβανο

Νέος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή: «Και το Ιράν στην επίθεση της Χαμάς» λέει ο IDF - Απειλές από Λίβανο
AP Photo/Abed Khaled

Σε... λεκτικές βόμβες προχώρησε τη Δευτέρα το Ισραήλ, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υψηλόβαθμου στελέχους του IDF, γνωστοποιήθηκαν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την εμπλοκή του Ιράν στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρθηκε, το Ισραήλ έχει αποδείξεις για «εμπλοκή» του Ιράν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ωστόσο «ακόμα δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω στοιχεία», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Sky News, ο υποστράτηγος Μάικλ Έντελσταϊν, ένας βετεράνος διοικητής που συνεργάζεται με τη Διοίκηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν «καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι».

«Σίγουρα μπορείτε να δείτε στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για την ιρανική ανάμειξη», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα (23/10), όπου παρουσίασε ντοκουμέντα από το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου, διάρκειας σχεδόν 45 λεπτών.

Ωστόσο, ο διοικητής δεν παρουσίασε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για την ιρανική εμπλοκή πέρα από τη μαρτυρία του, ενώ επίσης, αρνήθηκε να διευκρινίσει σε τι συνίστανται οι εν λόγω αποδείξεις. «Δεν μπορώ να επεκταθώ περαιτέρω, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Όχι μόνο για τον εξοπλισμό αλλά και για περισσότερα», πρόσθεσε ο Έντελσταϊν.

Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί σήμαιναν ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, ο Ισραηλινός αξιωματικός είπε: «Δεν μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες. Λυπάμαι. Έχτισαν κάποιους χώρους εκπαίδευσης στη Γάζα και μπορώ να πω ότι συμπεριφέρονται πολύ επαγγελματικά, δυστυχώς. Με πολύ κακό τρόπο. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος που εκπαιδεύτηκαν να ενεργούν», διευκρίνισε.

Επιπλέον, ο Έντελσταϊν ανέφερε ότι έγγραφα που βρέθηκαν στα πτώματα των μαχητών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, καθώς και σε δεκάδες που έχουν συλληφθεί παρέχουν στοιχεία για τις συγκεκριμένες οδηγίες που τους δόθηκαν.

«Ήρθαν με εντολές να σφάξουν, να κάψουν πολίτες», είπε ο υποστράτηγος Έντελσταϊν. «Έψαχναν για οικογένειες σε κάποια από τα κιμπούτς. Αποφάσισαν απλώς να κάψουν οικογένειες μέσα στα σπίτια τους. Από την άλλη, πήραν ομήρους ζωντανούς», τόνισε.

IDF: Κατέρριψε δύο drones της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που πετούσαν στο νότιο Ισραήλ, προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, επιβεβαίωσαν σχεδόν ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, ότι «εκτόξευσαν δύο drones-καμικάζι» προς την κατεύθυνση δύο στρατιωτικών βάσεων του νότιου Ισραήλ.

Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος του IDF δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές επικεντρώθηκαν σε σημεία όπου η Χαμάς συγκέντρωνε δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές δυνάμεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο στρατός πραγματοποίησε επιχειρήσεις για να εξουδετερώσει 20 θύλακες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Χιλιάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί από το ανελέητο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4.600 άνθρωποι. Πρόκειται, όπως αποκαλύπτουν οι αριθμοί, για την πιο πολύνεκρη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από το το 2007.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου άφησε πίσω της 1.400 νεκρούς Ισραηλινούς.

Λίβανος: Σε πόλεμο με το Ισραήλ αν το θέλει ο Θεός

Σε τεταμένο κλίμα συνεχίζουν να βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ με τα δύο κράτη να ανταλλάσσουν βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Οι τελευταίες απειλές από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έφεραν νέα απάντηση από τον υπουργό πληροφοριών του Λιβάνου.

Συγκεκριμένα, η λιβανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ισραήλ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti.

«Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν θέλει πόλεμο. Εάν, ο Θεός το θέλει και συμβεί αυτό θα το αντιμετωπίσουμε ωστόσο», δήλωσε ο Μακάρι, σύμφωνα με το RIA. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέτοιες «απειλές» από το Ισραήλ είναι «σύνηθες φαινόμενο».

«Το Ισραήλ δεν παραλείπει ποτέ να κάνει απειλές και σχεδόν κάθε εβδομάδα ο ένας ή ο άλλος Ισραηλινός πολιτικός ή στρατιωτικός αξιωματούχος απειλεί τον Λίβανο και υπόσχεται να επιστρέψει τη χώρα «στην πέτρινη εποχή». Οι απειλές του Νετανιάχου εναντίον του Λιβάνου έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο για το Ισραήλ, είπε ο Μακάρι.

Σημειώνεται ότι ενώ το επίκεντρο των μαχών του Ισραήλ ήταν στη Γάζα, καθημερινά σημειώνονται μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει τη βάση της κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, εγείροντας ανησυχίες για μια πιθανή διάχυση του πολέμου.

Γάζα: Πάνω από 5.000 νεκροί - 2.055 παιδιά

Για συνολικά 5.087 νεκρούς από τους ισραηλινικούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, κάνει λόγο στην νεότερη ενημέρωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο χθες σε ισραηλινή επιδρομή, σκοτώθηκαν 436 παλαιστίνιοι. Μεταξύ των νεκρών είναι 2.055 παιδιά, 1.119 γυναίκες και 217 ηλικιωμένοι, ενώ περισσότεροι από 15.273 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι η επίθεση έπληξε 320 «τρομοκρατικούς στόχους» που ανήκουν στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Υγείας, όπως και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, ελέγχεται από τη Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ