ΚΟΣΜΟΣ

Εισαγγελική έρευνα στην Κόστα Ρίκα για εκατομμύρια που «χάθηκαν» σε τράπεζα

Εισαγγελική έρευνα στην Κόστα Ρίκα για εκατομμύρια που «χάθηκαν» σε τράπεζα
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η γενική εισαγγελία της Κόστα Ρίκα άρχισε να διενεργεί έρευνα για την εξαφάνιση ποσού σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας του κράτους της κεντρικής Αμερικής, ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός διευθύνων σύμβουλός της χθες Τρίτη 24/10.

Ποσό 3,3 δισεκατομμυρίων colones (5,8 εκατ. ευρώ) αποκαλύφθηκε πως έλειπε από τα ταμεία της Εθνικής Τράπεζας της Κόστα Ρίκα (Banco Nacional de Costa Rica, BNCR) τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια εσωτερικού λογιστικού ελέγχου. Πέντε μέλη του προσωπικού του πιστωτικού ιδρύματος τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όταν διαπιστώθηκε πως το ποσό χάθηκε, εξήγησε ο υπηρεσιακός επικεφαλής της BNCR, ο Χάιμε Μουρίγιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έρευνα της γενικής εισαγγελίας επικεντρώνεται σε αυτά τα πέντε πρόσωπα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μέλος του λογιστικού τμήματος, επόπτες και φύλακας.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως πρόκειται για υπόθεση απάτης, ή ότι κάποιος έκλεψε τα χρήματα αυτά. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», η υπόθεση «ερευνάται», τόνισε ο κ. Μουρίγιο, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κατάσταση τα 109 χρόνια που λειτουργεί η τράπεζα.

Ο μεταβατικός επικεφαλής της BNCR προσπάθησε εξάλλου να καθησυχάσει το κοινό, διαβεβαιώνοντας πως οι αποταμιεύσεις και άλλες τοποθετήσεις των πελατών της δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Η διεύθυνση της τράπεζας λέει πως δεν γνωρίζει ακόμη ούτε πότε ούτε το πώς μπόρεσε να «χαθεί» το ποσό, προσθέτοντας πως αναμένει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν αφού ολοκληρωθούν η έρευνα της γενικής εισαγγελίας και ταυτόχρονη δική της, εσωτερική έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ