ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικό μαχητικό έκανε επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από αμερικανικό βομβαρδιστικό

Κινεζικό μαχητικό έκανε επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από αμερικανικό βομβαρδιστικό
AP Photo/Ahn Young-joon, File

Σε απόσταση αναπνοής από αμερικανό βομβαρδιστικό βρέθηκε κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος στον Ειρηνικό με το Πεντάγωνο να δίνει στη δημοσιότητα βίντεο με το περιστατικό. 

Το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε σε απόσταση μόλις τριών μέτρων από ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 που επιχειρούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τον Ειρηνικό αυτή την εβδομάδα, περνώντας κάτω από την πτέρυγα του βομβαρδιστικού και εξαφανιζόμενο από το οπτικό πεδίο του πιλότου, δήλωσαν την Πέμπτη (26/10) Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού δείχνει το κινεζικό μαχητικό J-11 να πλησιάζει γρήγορα το B-52, περνώντας μπροστά και κάτω από την πτέρυγα του αμερικανικού αεροσκάφους, πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Τρίτη (24/10). Το περιστατικό έλαβε χώρα νυκτερινές ώρες.

«Ανησυχούμε ότι αυτός ο πιλότος δεν είχε επίγνωση του πόσο κοντά έφτασε στο να προκαλέσει σύγκρουση», ανέφερε η διοίκηση σε ανακοίνωσή της.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη κίνηση που έγινε πολύ κοντά και εντελώς αντιεπαγγελματικά», δήλωσε ο Τσάρλι «Τuna» Μουρ, συνταξιούχος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το περιστατικό έγινε μια εβδομάδα αφότου το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από βίντεο που δείχνουν αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν μη ασφαλείς κινεζικές εναέριες αναχαιτίσεις από τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο συμπίπτει επίσης με την άφιξη στην Ουάσινγκτον του κορυφαίου διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενόψει της αναμενόμενης διμερούς συνόδου κορυφής μεταξύ του κινέζου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα στο Σαν Φρανσίσκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ