ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Κάτω από νοσοκομείο το αρχηγείο της Χαμάς - Έρχεται επιχείρηση που θα καταστρέψει τις σήραγγες

IDF: Κάτω από νοσοκομείο το αρχηγείο της Χαμάς - Έρχεται επιχείρηση που θα καταστρέψει τις σήραγγες
«Χ» (Πρώην Twitter)

Το Ισραήλ θα εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα σύντομα, η οποία θα είναι μακρά και δύσκολη και θα έχει στόχο να καταστρέψει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της Χαμάς στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ, όπως μεταδίδει το The Times of Israel.

Ο Γκάλαντ ανέφερε ότι η χερσαία εισβολή θα περιλαμβάνει μεγάλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροπορικές επιδρομές και «θα πάρει πολύ χρόνο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημείωσε ότι θα ακολουθήσει μια τρίτη φάση μαχών χαμηλότερης έντασης, καθώς το Ισραήλ καταστρέφει «θύλακες αντίστασης».

Τα νοσοκομεία της Γάζας αναζητούν καύσιμα για να λειτουργήσουν γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που τροφοδοτούν θερμοκοιτίδες και άλλο σωτήριο εξοπλισμό, αφού το Ισραήλ διέκοψε όλες τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα στην αρχή του πολέμου, αναγκάζοντας το μοναδικό εργοστάσιό του να κλείσει.

Ο Γκάλαντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς θα κατάσχει κάθε καύσιμο που εισέρχεται.

Λέει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί γεννήτριες για να αντλεί αέρα στις σήραγγες εκατοντάδων μιλίων της, οι οποίες προέρχονται από περιοχές αμάχων. Έδειξε στους δημοσιογράφους εναέρια πλάνα από αυτό που λέει ότι είναι ένα φρεάτιο τούνελ που χτίστηκε ακριβώς δίπλα σε ένα νοσοκομείο.

«Για τον αέρα χρειάζονται λάδι. Για το πετρέλαιο μας χρειάζονται», αναφέρει.

Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ υποστήριξε ότι η Χαμάς είχε κλέψει καύσιμα από τον ΟΗΕ για να τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.

IDF: Το στρατηγείο της Χαμάς κάτω από νοσοκομείο

Εντός του νοσοκομείου, η Χαμάς έχει στήσει κέντρο διοίκησης, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα - Το νοσοκομείο φιλοξενεί χιλιάδες ασθενείς και προσωπικό

Το στρατηγείο επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας, δήλωσε σε ενημέρωση για δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, όπως μεταδίδει το The times of Israel.

Ο Χαγκάρι λέει ότι η Χαμάς έχει πολλά υπόγεια συγκροτήματα κάτω από το Σίφα - το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας - τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της τρομοκρατικής ομάδας για να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει πληροφορίες ότι υπάρχουν πολλές σήραγγες που οδηγούν στην υπόγεια βάση έξω από το νοσοκομείο, έτσι ώστε οι αξιωματούχοι της Χαμάς να μην χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο για να φτάσουν σε αυτό. Όμως ο Χαγκάρι προσθέτει ότι υπάρχει και είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα μέσα από έναν από τους θαλάμους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το IDF, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα.

Σημείωσε ότι η ενεργειακή υποδομή του νοσοκομείου χρησιμοποιείται επίσης από την υπόγεια βάση της Χαμάς.

Ο Χάγκαρι κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο - με 1.500 κρεβάτια και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό - ως ανθρώπινες ασπίδες.

Λέει ότι οι πληροφορίες για τη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών που συλλέγονται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Betκαι ότι αυτές πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στους συμμάχους.

Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και αιχμαλώτους

Πηγές του Al Jazeera ανέφεραν ότι «οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προχωρούν γρήγορα» ενώ διπλωματικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο CNNi ότι υπήρξε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα.

Σχολιάζοντας τις αναφορές για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων ο Ιμπραχίμ Φραϊχάτ από το Ινστιτούτο της Ντόχα τόνισε ότι η είδηση αποτελεί μια «τεράστια τομή» ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας. «Θα είναι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου;», αναρωτήθηκε ο Φραϊχάτ, μιλώντας στο Al Jazeera.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια πολύ ισχυρή ισραηλινή απόρριψη σε κάθε είδους κατάπαυση του πυρός, ακόμη και σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός… Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, στη συνεδρίασή της, ζητούσε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και ήταν λίγο διστακτική ακόμη και στο να το πει αυτό. Έτσι, δεν υπάρχει καμία σοβαρή πίεση προς το Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους δήλωσε στο CNNi ότι υπάρχει ακόμη αισιοδοξία για μια πιθανή απελευθέρωση, αλλά υπάρχει επίσης αναγνώριση ότι ο χρόνος περνάει. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν θα καθυστερήσει για πολύ ακόμη μια χερσαία επιχείρηση.

Βίντεο από ναυτική επιχείρηση στη Γάζα

Οι «χειρουργικές» επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα δεν γίνονται μόνο από ξηρά αλλά και από θάλασσα.

Το ισραηλινό Ναυτικό ανέλαβε δράση την ώρα που δυνάμεις πεζικού, μηχανικού μάχης και τεθωρακισμένες δυνάμεις, συνοδευόμενες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά ελικόπτερα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας παρείχαν αεροπορική κάλυψη, πραγματοποιήσαν επιχείρηση στη Γάζα. Μέλη της ομάδας κομάντο Σαγιετέτ 13 πραγματοποίησαν επιχείρηση από θάλασσα καταστρέφοντας ναυτικές υποδομές της Χαμάς.

Γάζα: Έφτασαν γιατροί και φάρμακα

Ιατρική ομάδα του Ερυθρού Σταυρού εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Συνοδεύοντας ανθρωπιστικό κομβόι πολλών φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια, η ομάδα αυτή αποτελείται από γιατρούς ειδικούς στα τραύματα πολέμου, ανέφερε η ΔΕΕΣ.

Είναι εφοδιασμένοι με υλικό που επιτρέπει την «περίθαλψη 1.000 έως 5.000 ανθρώπων, ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων».

Είναι «μια μικρή ανακούφιση, αλλά δεν είναι αρκετή», προειδοποίησε ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι.

«Θα βοηθήσει να ελαφρυνθεί η έντονη πίεση που υφίσταται το ιατρικό προσωπικό της Γάζας. Όμως μια ασφαλισμένη και συνεχής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι επιτακτική ανάγκη», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ