ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση της Χαμάς σε Νετανιάχου: Ανταλλάσσουμε του ομήρους με Παλαιστίνιους κρατούμενους

Απάντηση της Χαμάς σε Νετανιάχου: Ανταλλάσσουμε του ομήρους με Παλαιστίνιους κρατούμενους
AP Photo/Tsafrir Abayov

Η Χαμάς είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας στις ισραηλινές φυλακές.

Αυτό δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινγουάρ, απαντώντας στο διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ίδιος είχε πει νωρίτερα πως η κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα έχει να κάνει με την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα: «Θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλες τις επιλογές για να τους φέρουμε σπίτι», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Ωστόσο, η απάντηση της Χαμάς ήταν άμεση, κάνοντας λόγο για ανταλλαγή.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο», ενώ οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των πάνω από 200 αιχμαλώτων συνεχίζονται και ο Νετανιάχου συναντήθηκε λίγο πριν το διάγγελμα με συγγενείς των ομήρων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι από τη Χαμάς. H ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στελεχών της Χαμάς με τη Μόσχα, μίλησε για απελευθέρωση οκτώ κρατουμένων με διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και ρωσική.

«Από τη ρωσική πλευρά, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, λάβαμε έναν κατάλογο πολιτών που έχουν διπλή υπηκοότητα», δήλωσε ο αρχηγός της Χαμάς.

«Ψάχνουμε για αυτούς τους ανθρώπους... Είναι δύσκολο, αλλά ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους αφήσουμε να φύγουν. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη λίστα και θα την επεξεργαστούμε προσεκτικά, επειδή θεωρούμε τη Ρωσία στενό φίλο» συμπλήρωσε.

«Θα τους απελευθερώσουμε μόλις υπάρξουν οι προϋποθέσεις», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της Χαμάς αναφερόμενο στους Ρωσοϊσραηλινούς αιχμαλώτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι η Χαμάς παρέδωσε έναν κατάλογο με οκτώ ονόματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ