ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σκοτώθηκαν τρομοκράτες της Χαμάς μέσα στο ασθενοφόρο που χτυπήσαμε

Ισραήλ: Σκοτώθηκαν τρομοκράτες της Χαμάς μέσα στο ασθενοφόρο που χτυπήσαμε
Συντρίμμια στη Γάζα από Ισραηλινινού βομβαρδισμούς AP Photo / Abed Khaled

Τον βομβαρδισμό ασθενοφόρου που μετέφερε τραυματίες έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Γάζα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων ανακοίνωσε το Ισραήλ, λέγοντας ότι σε αυτή την επίθεση σκοτώθηκαν τρομοκράτες της Χαμάς.

Κατά την επίθεση σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν.

Σε ανακοίνωσή του, το Ισραήλ είπε ότι στόχευσε το ασθενοφόρο επειδή το χρησιμοποιούσε η Χαμάς.

«Αεροσκάφος του Ισραηλινού Στρατού χτύπησε ασθενοφόρο που χρησιμοποιούσε τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς σε κοντινή απόσταση από τη θέση τους στη ζώνη μάχης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ισραήλ. «Στην επίθεση σκοτώθηκαν αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς. Έχουμε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η μέθοδος λειτουργίας της Χαμάς είναι η μεταφορά τρομοκρατών και όπλων σε ασθενοφόρα».

Έκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Γάζα δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή (3/11) ότι το ασθενοφόρο συμμετείχε στο κομβόι που μετέφερε ασθενείς από το νοσοκομείο, προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και είχε ενημερώσει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την συγκεκριμένη μεταφορά.

Εικόνες φρίκης από τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο

Σκληρές εικόνες έρχονται στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα.

Όπως μετέδωσε το κανάλι Al-Aqsa TV, που πρόσκειται στη Χαμάς, επικαλούμενο το τοπικό υπουργείο Υγείας, δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σήμερα Παρασκευή (3/11), όταν το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο μια πομπή ασθενοφόρων που αναχωρούσαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην Πόλη της Γάζας.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 ασθενείς και έχουν βρει καταφύγιο 14.000 άμαχοι.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ Αλ Κουάντα είπε ότι βαριά τραυματισμένοι ασθενείς μεταφέρονταν στο πέρασμα της Ράφα για να περάσαν στην Αίγυπτο και να νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία όταν ο ισραηλινός βομβαρδισμός χτύπησε λίγο έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Σύμφωνα με τον ίδιο το κομβόι ασθενοφόρων που χτυπήθηκε από τον ισραηλινό βομβαρδισμό μετέφερε 15-20 σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους.

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ενημερώσαμε όλο τον κόσμο, ότι οι τραυματίες ήταν μέσα στα ασθενοφόρα», είπε.

Από τον βομβαρδισμό επλήγη επίσης ασθενοφόρο που βρισκόταν μπροστά από το νοσοκομείο δήλωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προσθέτοντας ότι «το προσωπικό είναι ασφαλές».

Αργότερα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της ενημέρωνε ότι «ακριβώς στις 16:30, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στην οδό Rashid στο δυτικό τμήμα της Γάζας, στόχος τους ήταν μια ομάδα οχημάτων ασθενοφόρων που επέστρεφαν από μια αποστολή μεταφοράς τραυματιών στα σύνορα της Ράφα, η οποία περιελάμβανε ένα ασθενοφόρο συνδεδεμένο με το PRCS. Οι συνάδελφοί μας σώθηκαν από θαύμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ