ΚΟΣΜΟΣ

Εσωκομματικές εκλογές για το τουρκικό CHP - «Μάχη στήθος με στήθος» για τους υποψηφίους

Εσωκομματικές εκλογές για το τουρκικό CHP - «Μάχη στήθος με στήθος» για τους υποψηφίους
Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου AP Photo/Emrah Gurel

«Κρίσιμη και απρόβλεπτη» χαρακτηρίζεται η «μάχη» που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα, Σάββατο (4/11) και την Κυριακή (5/11).

Συνολικά πέντε κομματικά στελέχη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με επικρατέστερο «αντίπαλο» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ.

Το αποτέλεσμα, όπως εκτιμάται, αναμένεται να κριθεί από τους 150-200 συνέδρους που υποστηρίζουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητα τόσο του Κιλιτσντάρογλου όσο και του Οζέλ. Πώς γίνεται αυτό;

Για να είναι κάποιος υποψήφιος για την προεδρία του CHP, χρειάζονται τουλάχιστον 69 υπογραφές συνέδρων, ενώ για να είναι υποψήφιος για το Συμβούλιο χρειάζονται δέκα.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ έχει στο πλευρό του τον Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς και 185 από τους 196 συνέδρους που εκπροσωπούν την νομαρχιακή οργάνωση του CHP της Κωνσταντινούπολης.

Τον Κιλιτσντάρογλου στηρίζουν με διακήρυξή τους ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής της Άγκυρας, Ουμίτ Έρκολ, από κοινού με 55 προέδρους νομαρχιακών οργανώσεων.

Οι προεδρικοί υποστηρίζουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι υποψήφιος με τουλάχιστον 800 υπογραφές, ενώ οι υπέρμαχοι της «αλλαγής» πιστεύουν ότι ο Οζέλ θα είναι υποψήφιος με τουλάχιστον 500-550 υπογραφές.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξελέγη πρόεδρος του CHP από το 33ο Τακτικό Συνέδριο του 2010, μετά την παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος σεξουαλικού σκανδάλου. Στο τελευταίο Συνέδριο επανεξελέγη πρόεδρος ως μοναδικός υποψήφιος. Σημειώνεται πως, στα 13 χρόνια που είναι πρόεδρος του CHP δεν κατόρθωσε να υπερισχύσει του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός από τους Κιλιτσντάρογλου και Οζέλ, υποψήφιοι είναι: α) ο Ορσάν Οϊμέν, καθηγητής Φιλοσοφίας και γιος του πρώην προέδρου του CHP, Αλτάν Οϊμέν, β) ο Ιλχάν Τζιχάνερ, πρώην βουλευτής και συνταξιούχος ανώτατος εισαγγελέας και γ) ο Ουνάλ Καράχασαν, ποιητής και συγγραφέας.

Να σημειωθεί πως, το CHP είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λίγες μόλις ημέρες πριν ο ίδιος προχωρήσει στην ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Χαρακτηρίζεται η κατ΄εξοχήν πολιτική δύναμη που εκφράζει σήμερα την κεμαλική ιδεολογία στην Τουρκία που υπεραμύνεται την εκκοσμίκευση της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ