ΚΟΣΜΟΣ

Παναμάς: Νεκροί από σφαίρες δύο διαδηλωτές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης

Παναμάς: Νεκροί από σφαίρες δύο διαδηλωτές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης
Διαδηλώσεις κατά της παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού σε καναδική εταιρεία στον Παναμά AP Photo/Arnulfo Franco

Νεκροί από σφαίρες αγνώστου έπεσαν δύο διαδηλωτές την Τρίτη (8/11) στον Παναμά που συμμετείχαν σε κινητοποίηση ενάντια στην παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού σε καναδική εταιρεία.

Να σημειωθεί πως, οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών ακολουθούν τις μαζικές πορείες στις οποίες έχουν πάρει μέρος χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, με την εναντίωση στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία First Quantum Minerals να έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.

Η εισαγγελία του Παναμά ανέφερε σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) ότι συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση, χωρίς να δώσει καμιά περαιτέρω λεπτομέρεια.

Συνδικάτο εκπαιδευτικών του Παναμά (ASOPROF) ισχυρίζεται σε ανάρτησή του στο X ότι ο φερόμενος ως δράστης των δυο δολοφονιών είναι Αμερικανός, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές.

Η εφημερίδα La Prensa Panama κοινοποίησε βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που ο δράστης βγάζει όπλο και πυροβολεί.

Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο έχουν καλέσει επανειλημμένα να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, όμως οι πολίτες ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότι ακυρωθεί η σύμβαση με την εταιρεία.

Η νέα σύμβαση, που συμφωνήθηκε στις 20 Οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους με απόφαση της κυβέρνησης. Επιτρέπει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατ. δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, ωστόσο χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν κάθε άλλο παρά συμφωνούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ