ΚΟΣΜΟΣ

Ομέρ Τσελίκ: Ο Νετανιάχου κάνει τα ίδια με τους Ναζί και το Ισλαμικό Κράτος

Ομέρ Τσελίκ: Ο Νετανιάχου κάνει τα ίδια με τους Ναζί  και το Ισλαμικό Κράτος
Ο Ομέρ Τσελίκ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Virginia Mayo

Σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησε ο ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ.

Με δηλώσεις του που έγιναν τον βράδυ της Τρίτης (7/11) συνέκρινε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα με τις πρακτικές των Ναζί, το Ισλαμικό Κράτος και τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα.

«Η κυβέρνηση του Νετανιάχου κάνει αυτή τη στιγμή αυτό που έκαναν οι Ναζί. Ο πρόεδρός μας θα αρχίσει μια νέα διπλωματική επίθεση τις επόμενες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειες να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και η λύση δύο κρατών συνεχίζονται», είπε χαρακτηριστικά

Ο ίδιος δεν δίστασε να κάνει παραλληλισμούς και με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

«Όπως εκφράστηκε από τον κ. Πρόεδρο, όλοι πλέον δηλώνουν ότι λαμβάνει χώρα μια γενοκτονία παρόμοια με αυτή που βιώσαμε στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Στην αρχή, όταν ο Πρόεδρός μας χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση, δεν την επανέλαβαν πολλοί, ήταν διστακτικοί. Αλλά στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, έχει γίνει αντιληπτό ότι αυτό που έγινε, οι ενέργειες που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Νετανιάχου, είναι μια προσέγγιση που εμπίπτει άμεσα στο πεδίο των εγκλημάτων πολέμου, άμεσα στο πεδίο της γενοκτονίας».

«Βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες και τα παιδιά»

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον αντισημιτισμό. Είμαστε κατά του αντισημιτισμού και ο Πρόεδρός μας το έχει εκφράσει αυτό πάντα με τον πιο έντονο τρόπο. Αυτή τη στιγμή, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει ότι μάχεται εναντίον της Χαμάς, κοιτάξτε, σχεδόν 10.000 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Από αυτούς, οι 4.000 ήταν παιδιά και οι 3.000 γυναίκες. Ήταν όλοι αυτοί μέλη μιας οργάνωσης; Ήταν όλοι τους μέλη μιας οργάνωσης; Όλοι αυτοί ήταν πολίτες και αθώοι άνθρωποι. Θα πρέπει να σταματήσουν να διατυπώνουν αυτές τις κατηγορίες μάταια. Αυτή τη στιγμή, η νοοτροπία του Νετανιάχου δεν διαφέρει από τη νοοτροπία του Ισλαμικού Κράτους. Με άλλα λόγια, προσπαθούν κατά κάποιο τρόπο να ποινικοποιήσουν όποιον αντιτίθεται στην κατοχή, την επιθετικότητα και τις γενοκτονικές δραστηριότητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ