ΚΟΣΜΟΣ

Μπανγκλαντές: Άγριες συγκρούσεις εργαζομένων αστυνομίας - Αντιδρούν για τους μισθούς

Μπανγκλαντές: Άγριες συγκρούσεις εργαζομένων αστυνομίας - Αντιδρούν για τους μισθούς
Συγκρούσεις αστυνομίας εργαζομένων και αστυνομίας στο Μπανγκλαντές AP Photo/Mahmud Hossain Opu

Σφοδρές είναι τις τελευταίες εβδομάδες οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και εργαζομένων στο Μπανγκλαντές, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγό ενδυμάτων παγκοσμίως, με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να διεκδικούν καλύτερους μισθούς. 

Ειδικότερα, το εργατικό δυναμικό της χώρας διαδηλώνει εδώ και δύο εβδομάδες, ζητώντας σχεδόν τον τριπλασιασμό του μισθού τους, που τώρα ανέρχεται στα 70 ευρώ (8.300 τάκας).

Και ενώ η επιτροπή κατώτατου μισθού του τομέα της υφαντουργίας ανακοίνωσε αύξηση κατά 56,25% του βασικού μηνιαίου μισθού για τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενους στον κλάδο, ανεβάζοντας τον στα 104 ευρώ (12.500 τάκας), τα συνδικάτα κάνουν λόγο για «γελοίο» ποσό και έτσι απέρριψαν την πρόταση.

Στο μεταξύ οι 3.500 βιοτεχνίες ενδυμάτων που υπάρχουν στη χώρα, και στις οποίες εργάζονται κυρίως γυναίκες, αποφέρουν το 85% των ετήσιων εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές, που ανέρχονται σε 51 δισεκ. ευρώ. Οι βιοτεχνίες αυτές προμηθεύουν με ρούχα παγκόσμιες εταιρείες.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τρεις εργάτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή των διαδηλώσεων και πέντε αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις Αρχές.

Πλαστικές σφαίρες, συλλήψεις, άγριες συγκρούσεις

Η αστυνομία στο Μπανγκλαντές ανακοίνωσε την Πέμπτη (9/11) ότι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων εναντίον των χιλιάδων εργατών στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της χώρας που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τη «γελοία», όπως τη χαρακτήρισαν, αύξηση του κατώτατου μισθού τους.

Τα εργατικά συνδικάτα κάνουν λόγο για εκφοβισμό και συλλήψεις μελών τους.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη βιομηχανική πόλη Γκαζιπούρ, βόρεια της πρωτεύουσας Ντάκα, όπου χίλιοι διαδηλωτές φώναζαν: «θέλουμε 23.000 τάκας» (190 ευρώ).

«Οι εργάτες προσπάθησαν να αποκλείσουν» έναν δρόμο «και αναγκαστήκαμε να ρίξουμε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουμε το πλήθος», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας της Γκαζιπούρ.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, οι διαδηλωτές έκαψαν σωρούς από ξύλα και έριξαν τούβλα και πέτρες εναντίον των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

«Η αστυνομία συνέλαβε τον Μοχαμάντ Τζεουέλ, ένα από τα στελέχη των συνδικάτων μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Ομοσπονδίας Εργατών Ένδυσης του Μπανγκλαντές, Ρασεντούλ Αλάμ Ραζού, διευκρινίζοντας ότι «ένα τοπικό στέλεχος» έχει επίσης συλληφθεί.

«Συνδικαλιστικά στελέχη και ακτιβιστές δέχονται απειλές από την αστυνομία» προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, επεσήμανε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος συνδικάτου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με το οποίο «τουλάχιστον έξι συνδικαλιστές» έχουν επίσης συλληφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ