ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Μοσάντ και CIA σε συνομιλίες στο Κατάρ για τους ομήρους της Χαμάς

Γάζα: Μοσάντ και CIA σε συνομιλίες στο Κατάρ για τους ομήρους της Χαμάς
Φωτογραφίες ομήρων που κρατά η Χαμάς AP Photo / Petros Giannakouris

Τριμερής συνάντηση αξιωματούχων του Κατάρ με τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ και της CIA πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (9/11) στη Ντόχα για να συζητηθεί η απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός και την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε στο CNNi διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες. 

Στη συνάντηση - στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο αξιωματούχοι του Κατάρ, συζήτησαν ένα προσχέδιο για την απελευθέρωση 10 και 20 αμάχων ομήρων με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός αλλά και την παροχή δυνατότητας στη Χαμάς, να συντάξει και να παραδώσει μια λίστα με τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, είπε η πηγή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επικαλέστηκε χθες το CNNi, το Ισραήλ δεν θα συμφωνούσε σε μια παρατεταμένη παύση των μαχών χωρίς να απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός ομήρων. Οι πολυμερείς συνομιλίες - στις οποίες το Κατάρ διαδραματίζει βασικό μεσολαβητικό ρόλο - συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.

Νωρίτερα, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στο CNNi ότι η χώρα ήταν «έτοιμη για μια παύση» εάν υπήρχε βεβαιότητα ότι η Χαμάς είχε σοβαρή πρόθεση «για την απελευθέρωση ομήρων». Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι η διάρκεια της παύσης στην οποία θα ήταν διατεθειμένο να συμφωνήσει το Ισραήλ σε σχέση με τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερωθούν.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν επίσης γύρω από την ανταλλαγή ομήρων για Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ, ανέφερε προηγουμένως το CNN.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ