ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας του Σάντσεθ

Ισπανία: Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας του Σάντσεθ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ (AP Photo/Virginia Mayo)

Το ισπανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ερχόμενη Πέμπτη 16/11 για την ανανέωση της θητείας του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία χάρη στην υποστήριξη Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών με αντάλλαγμα ένα πολύ αμφιλεγόμενο μέτρο περί αμνηστίας.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 13:00 ώρα Ελλάδας μεθαύριο Τετάρτη, πριν από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης που αναμένεται την Πέμπτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Φρανθίνα Αρμενγκόλ.

Έπειτα από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, ο Σάντσεθ, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούνιο του 2018, κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη πολιτικών σχηματισμών που εκπροσωπούν την πλειονότητα των βουλευτών.

Χάρη στην υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, με την οποία συγκυβερνά εδώ και τρία χρόνια, βασκικών και καταλανικών κομμάτων και ενός μικρού κόμματος των Καναρίων, ο Σάντσεθ, που ήρθε δεύτερος στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους 179 βουλευτών με την απόλυτη πλειοψηφία να είναι 176.

Ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε την περασμένη Πέμπτη την κρίσιμη υποστήριξη επτά βουλευτών του σχηματισμού του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, με αντάλλαγμα την προσεχή υιοθέτηση από το κοινοβούλιο ενός νόμου περί αμνηστίας των αυτονομιστών που διώκονται από τη δικαιοσύνη, κυρίως για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Το μέτρο αυτό διχάζει εις βάθος την ισπανική κοινωνία.

Χθες, Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα κατά της αμνηστίας, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του οποίου Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ήρθε πρώτος στις εκλογές αλλά απέτυχε να γίνει πρωθυπουργός στα τέλη Σεπτεμβρίου, ελλείψει επαρκούς υποστήριξης στο κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ