ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Γιατροί σε απόγνωση τυλίγουν τα πρόωρα βρέφη σε αλουμινόχαρτο για να τα σώσουν

Γάζα: Γιατροί σε απόγνωση τυλίγουν τα πρόωρα βρέφη σε αλουμινόχαρτο για να τα σώσουν
Αυτοσχέδια θερμοκοιτίδα στη Γάζα για τα πρόωρα μωρά που γεννήθηκαν εν μέσω πολέμου Dr. Marawan Abu Saada via AP

«Απεγνωσμένες» είναι οι προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας να κρατήσουν στη ζωή τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, τη στιγμή που η παροχή ρεύματος και καυσίμων στα νοσοκομεία που βρίσκονται στον πολιορκημένο θύλακα έχουν στερέψει από καιρό. 

Το προσωπικό του νοσοκομείου Αλ- Σίφα καλείται να διαχειριστεί μια «καταστροφική» κατάσταση, απ' όταν τελείωσαν τα αποθέματα οξυγόνου.

Ειδικότερα, τα πρόωρα μωρά, εν μέσω ελλείψεων, τυλίγονται σε αλουμινόχαρτο και τοποθετούνται δίπλα σε ζεστό νερό.

Μιλώντας στο CNNi, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μοχάμαντ Αμπού Σαλμίγια τόνισε: «Δεν υπάρχει νερό, φαγητό, γάλα για παιδιά και μωρά… η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι καταστροφική».

Ο ίδιος είχε επισημάνει ήδη από την Κυριακή (12/11) ότι τα μωρά ήταν «εκτεθειμένα» επειδή το ιατρικό προσωπικό αναγκάστηκε να τα μετακινήσει από τις θερμοκοιτίδες της μονάδας νεογνών.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως πρόσθεσε ο διευθυντής «πολλά παιδιά πέθαναν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας». Κανένα από τα χειρουργεία δεν λειτουργεί λόγω διακοπών ρεύματος, με τον γιατρό να επισημαίνει ότι «πλέον, όποιος χρειάζεται χειρουργείο πεθαίνει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως 7.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο νοσοκομείο, ενώ οι μάχες στη Λωρίδα εντείνονται κάθε ημέρα που περνά.

Newborns taken out of incubators wrapped in foil to keep them alive at Gaza’s largest hospital, director says / CNNi: Hamdi Alkhshali, Jo Shelley, Helen Regan, Abeer Salman, Kareem Khadder

ΔΗΜΟΦΙΛΗ