ΚΟΣΜΟΣ

Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: 42 δημοσιογράφοι νεκροί από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ

Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: 42 δημοσιογράφοι νεκροί από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ
Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι μεταφέρουν εικονικά φέρετρα Παλαιστινίων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα σε συμβολικής «κηδεία» προς ένα γραφείο των Ηνωμένων Εθνών, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης (AP Photo/Nasser Nasser)

Οι προκαταρκτικές έρευνες της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) δείχνουν ότι τουλάχιστον 42 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων του CPJ το 1992.

Από τη Δευτέρα, «42 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώθηκαν νεκροί: 37 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος. Εννέα δημοσιογράφοι είναι τραυματίες. Τρεις δημοσιογράφοι αγνοούνται, ενώ 13 δημοσιογράφοι αναφέρθηκε ότι συνελήφθησαν», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο έχουν επίσης βιώσει «πολλαπλές επιθέσεις, απειλές, κυβερνοεπιθέσεις, λογοκρισία και δολοφονίες μελών των οικογενειών τους».

«Δημοσιογράφοι σε όλη την περιοχή κάνουν μεγάλες θυσίες για να καλύψουν αυτή τη συγκλονιστική σύγκρουση», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος του CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Σερίφ Μανσούρ.

«Εκείνοι στη Γάζα, ειδικότερα, έχουν πληρώσει, και συνεχίζουν να πληρώνουν, ένα άνευ προηγουμένου τίμημα και αντιμετωπίζουν εκθετικές απειλές. Πολλοί έχουν χάσει συναδέλφους, οικογένειες, ενώ εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης έχουν καταστραφεί και έχουν τραπεί σε φυγή αναζητώντας ασφάλεια όταν δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο ή έξοδος», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ