ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ δεν σκοπεύει να γίνει Χαμάς - Οι δύο αποτρεπτικοί λόγοι και τα διαγγέλματα Νασράλα

Η Χεζμπολάχ δεν σκοπεύει να γίνει Χαμάς - Οι δύο αποτρεπτικοί λόγοι και τα διαγγέλματα Νασράλα
AP Photo

Μπορεί από τα νότια σύνορα του Λιβάνου τα χτυπήματα προς τα εδάφη του Ισραήλ να αυξάνονται, αλλά αναλυτές θεωρούν απίθανο η Χεζμπολάχ να επιδιώξει σήμερα έναν ανοιχτό πόλεμο με το Τελ Αβίβ.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Νασράλα, μπορεί να μην είχε μιλήσει από την αρχή του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς αλλά μέσα σε 8 ημέρες έκανε δύο διαγγέλματα. Παρά τη σκηνοθεσία, την υποβλητική μουσική υπόκρουση και τα μηνύματα πολέμου που περιείχαν τα βίντεο προαναγγελίας ο Νασράλα δεν έκανε πουθενά λόγο για «ιερό πόλεμο – τζιχάντ».

Ναι η Χεζμπολάχ συνεχίζει να χτυπά στόχους και μάλιστα καθημερινά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Ναι η Χεζμπολάχ από το τελευταίο μήνυμα του Νασράλα και μετά έχει κλιμακώσει και την ένταση αλλά και την ταχύτητα με την οποία χτυπά στόχους στα νότια του Λιβάνου, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως σημειώνουν αναλυτές τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Δύση η Χεζμπολάχ δεν θέλει σήμερα να εμπλακεί σε έναν πόλεμο, ανοιχτά με τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο λόγος δεν έχει να κάνει με τον φόβο που σκορπά ο IDF και τις εικόνες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας από τις επιχειρήσεις εντός της Γάζας. Η Χεζμπολάχ άλλωστε έχει και στο παρελθόν εμπλακεί ανοιχτά σε πόλεμο με τον IDF και μάλιστα δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση ο περιορισμός της από την πλευρά του Τελ Αβίβ. Το δόγμα Νασράλα λέει πως εάν ο πόλεμος έρθει θα είμαστε έτοιμοι. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει σήμερα τη Χεζπολάχ είναι αφενός πως το Τελ Αβίβ είναι σε απόλυτο συναγερμό και ο αιφνιδιασμός δεν υπάρχει στο «τραπέζι» και από την άλλη πως το Ιράν, ο βασικός οικονομικός και όχι μόνο αιμοδότης της οργάνωσης, δεν θέλει περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Για την Τεχεράνη σήμερα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να χάσει εκτός από τη Χαμάς και τον έλεγχο της Λωρίδας και την βόρεια απειλή την οποία αντιπροσωπεύει και μάλιστα ως κανονικός στρατός η Χεζμπολάχ στον Βορρά του Ισραήλ. Η Τεχεράνη θεωρεί πως η ετοιμότητα του Ισραήλ σε συνδυασμό με την πολύ ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν δίνουν περιθώρια για περαιτέρω ανοίγματα.

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως η Χεζμπολάχ θα σταματήσει τις επιχειρήσεις της. Τα χτυπήματα άλλωστε προς τα εδάφη του Ισραήλ για τους «Άραβες» γείτονες είναι πάντοτε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον άσπονδο εχθρό πως «είμαστε εδώ». Σε αυτή την λογική εντάσσονται και τα συνεχιζόμενα πλήγματα από τα «απομεινάρια» της Χαμάς από την Γάζα. Εδώ και 38 ημέρες δεν έχει υπάρξει ούτε μία, που η Χαμάς είτε πιεζόμενη ασφυκτικά από τις δυνάμεις του Ισραήλ μέσα στην έδρα της είτε όχι δεν έχει εκτοξεύσει έστω και λίγες δεκάδες ρουκέτες.

Το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να «κοιμάται» ήσυχο στον Βορρά. Οι δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει άλλωστε από την Χάιφα μέχρι την μεθόριο με τη Συρία (Μετούλα) αποδεικνύουν πως ο Βορράς είναι άλλο «κεφάλαιο» στην ιστορία των πολέμων για την χώρα και πως αυτό το γνωρίζει πολύ καλά τόσο ο πολιτικός όσο και ο στρατιωτικός του βραχίονας.

Αυτός που κινδυνεύει πάντως να χάσει σημαντικά ειδικά στο εσωτερικό από το συγκεκριμένο μέτωπο είναι η ίδια η Χεζπολάχ. Τα μηνύματα Νασράλα έχουν δημιουργήσει περισσότερο ανησυχία στις τάξεις της οργάνωσης που σήμερα επιθυμούσε να τιμήσει την «παράδοσή της» και δεν θα είχε πρόβλημα να θυσιάσει κάποιους εκατοντάδες ή και χιλιάδες «μάρτυρες» και αμάχους προκειμένου να δώσει ένα «μάθημα στο Ισραήλ.

Οι φωνές στο εσωτερικό της Χεζμπολάχ μπορεί ακόμη να μην «ακούγονται» στα διπλανά «σπίτια» αλλά είναι βέβαιο πως αυξάνονται καθώς οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να έχουν εντείνει τις πιέσεις προς το Νετανιάχου να δώσει το οκ για μία μικρής κλίμακας επιχείρηση και στον Βορά, σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ίδιος προκειμένου να δοθεί ένα δεύτερο «μάθημα» σε όσους επιθυμούν και επιδιώκουν την καταστροφή της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ