ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Ένταση με Τριντό που ζήτησε «να σταματήσουν οι φόνοι παιδιών στη Γάζα»

Νετανιάχου: Ένταση με Τριντό που ζήτησε «να σταματήσουν οι φόνοι παιδιών στη Γάζα»
Abir Sultan / Pool Photo via AP

Τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό για την έκκλησή του προς το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας επέκρινε την Τετάρτη (15/11) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παράλληλα ο Μπένιαμιν Νετανιαχου ζήτησε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη μάχη της χώρας του κατά της Χαμάς.

«Δεν είναι το Ισραήλ αυτό που στοχοθετεί σκοπίμως αμάχους, αλλά η Χαμάς που αποκεφάλισε, έκαψε και σφαγίασε αμάχους σε μια από τις χειρότερες φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί εις βάρος των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα», έγραψε ο Νετανιάχου στο X απευθυνόμενος στον Τριντό νωρίς σήμερα το πρωί.

«Οι δυνάμεις του πολιτισμού πρέπει να στηρίξουν το Ισραήλ ώστε να νικήσει τη βαρβαρότητα της Χαμάς», πρόσθεσε.

Χθες, Τρίτη, ο Καναδός πρωθυπουργός κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να «ασκήσει ύψιστη αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος παρακολουθεί στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακούμε τις μαρτυρίες γιατρών, μελών οικογενειών, επιζώντων, παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους».

«Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας των φόνων γυναικών, παιδιών, βρεφών. Αυτό πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο Τριντό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βρετανική Κολομβία.

«Το τίμημα της δικαιοσύνης δεν μπορεί να είναι τα συνεχιζόμενα δεινά όλων των Παλαιστίνιων αμάχων», πρόσθεσε. «Όλοι οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Όλες οι αθώες ζωές έχουν την ίδια αξία. Ισραηλινές και Παλαιστινιακές», τόνισε.

Παράλληλα ο Τριντό ζήτησε από τη Χαμάς να πάψει να χρησιμοποιεί αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους που κρατά «αμέσως και χωρίς όρους».

«Την ώρα που το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους αμάχους από το κακό, η Χαμάς κάνει ό,τι μπορεί για να τους κρατήσει κοντά στο κακό», κατήγγειλε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ προσφέρει στους αμάχους στη Γάζα ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ασφαλείς ζώνες, η Χαμάς τούς εμποδίζει να φύγουν υπό την απειλή όπλων», πρόσθεσε στην ανάρτησή του.

«Η Χαμάς και όχι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη διάπραξη ενός διπλού εγκλήματος πολέμου: τη στοχοθέτηση αμάχων, ενώ παράλληλα κρύβεται πίσω από αμάχους», εκτίμησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Καναδάς έχει τονίσει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Χαμάς, μετά τη φονική επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους. Όμως, όπως οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, η Οτάβα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι από την 7η Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ