ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για επιχειρήσεις και στα νότια - Πώς θα χτυπήσουν τα τούνελ της Χαμάς

Γάζα: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για επιχειρήσεις και στα νότια - Πώς θα χτυπήσουν τα τούνελ της Χαμάς
Μεγάλος αριθμός αρμάτων αλλά και στρατιωτικού προσωπικού συγκεντρώνεται και πάλι έξω από την Γάζα, αυτή την φορά στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας. AP Photo

Μεγάλος αριθμός αρμάτων αλλά και στρατιωτικού προσωπικού συγκεντρώνεται και πάλι έξω από την Γάζα, αυτή την φορά στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας.

Μπορεί τα ισραηλινά άρματα μάχης, οι ειδικές δυνάμεις και τα μαχητικά του Ισραήλ να έχουν σαρώσει εδώ και έναν μήνα το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Γάζας αλλά πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως το Ισραήλ ετοιμάζεται για μία επιπλέον επιχείρηση εντός της Λωρίδας.

Πηγές από τον στρατό του Ισραήλ αναφέρουν πως ο IDF αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε μία επιπλέον, ξεχωριστή επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Γάζας και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένο στόχο αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στόχος της νέας επιχείρησης θα είναι από την μία να βρεθούν και να εξουδετερωθούν ηγετικά στελέχη της Χαμάς τα οποία έχουν καταφέρει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να φύγουν μαζί με τον μεγάλο όγκο των χιλιάδων αμάχων από την πόλη της Γάζας και παράλληλα να βρεθούν και διασωθούν οι εκατοντάδες όμηροι που η Χαμάς κρατά από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να εντείνει τις κινήσεις του και στο δεύτερο, νότιο, μέτωπο στην Γάζα καθώς όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο CNN Greece, το αποτέλεσμα της χερσαίας επιχείρησης εντός της Γάζας πρέπει να είναι ακριβώς αυτό που έχει επί χάρτου σχεδιαστεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Για το Ισραήλ η ολοκλήρωση της επιχείρησης, επισημαίνεται πως δεν μπορεί να «περιλαμβάνει ο,τιδήποτε λιγότερο από ολοκληρωτική νίκη απέναντι στην τρομοκρατία και την Χαμάς».

Σε σχετική ερώτηση για το πώς θα γίνει μία τέτοιας έκτασης επιχείρηση όταν στο Νότιο τμήμα της Λωρίδας πέρα από τους μόνιμους κατοίκους έχουν σήμερα συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το Βόρειο τμήμα η απάντηση που λάβαμε ήταν: «το σχέδιο και η επιχείρηση έχει υπολογίσει τον κίνδυνο και ο στρατός του Ισραήλ δεν μάχεται με τους αμάχους αλλά με την Χαμάς».

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν επίσης πως εκτός από το «κυνήγι» προς τους πρωτεργάτες του Μαύρου Σαββάτου ο στρατός του Ισραήλ έχει ως στόχο να καταστρέψει οποιονδήποτε θύλακα της Χαμάς σε ολόκληρη την Γάζα. Τα τούνελ που συνδέουν διαχρονικά την Γάζα με την Αίγυπτο θα είναι ένας από τους πολλούς στρατιωτικούς στόχους της συγκεκριμένης επιχείρησης καθώς το Ισραήλ θέλει να «αποστειρώσει» την Λωρίδα από οποιονδήποτε τρόπο εισόδου και εξόδου από την περιοχή.

Σε αυτό το επίπεδο, στην καταστροφή των τούνελ της Χαμάς, οι ισραηλινοί φαίνεται πως επιφυλάσσουν μία «έκπληξη» όπως την χαρακτηρίζουν στην Χαμάς χωρίς να διαρρέουν το παραμικρό για το νέο τρόπο με τον οποίο έχουν σχεδιάσει να χτυπήσουν την υπόγεια Γάζα.

Το μόνο που είπαν αναφορικά με την νέα τακτική – όπλο είναι πως πλέον κανένας ισραηλινός στρατιώτης δεν θα χρειαστεί να μπει ή να κατέβει ποτέ ξανά κυνηγώντας τρομοκράτες σε τούνελ της Γάζας.

Σε ερώτηση για τον χρόνο στον οποίο πιστεύουν ή έχουν υπολογίσει να ολοκληρωθεί και η νέα επιχείρηση εντός της Γάζας, η πηγή του CNN Greece υπογράμμισε: «η επιχείρηση είναι σχεδιασμένη και θα υλοποιηθεί με ακρίβεια και κυρίως τη μέγιστη ασφάλεια για τους μετέχοντες. Είναι αδύνατο όμως να δοθούν ακριβή χρονικά δεδομένα όταν οι επιχειρήσεις διεξάγονται κάτω από ακραίες συνθήκες».

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ πριν από 48 ώρες είχε υπογραμμίσει χωρίς ποτέ να αναιρέσει ή να διαψεύσει την δήλωση πως το Ιρσαήλ έχει μέγιστο τρεις εβδομάδες ακόμη μέχρι η παγκόσμια πίεση για ολική και οριστική κατάπαυση του πυρός γίνει «επιταγή» για την Κυβέρνηση της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ