ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Μπουλντόζες του Ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - Τι ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν

Γάζα: Μπουλντόζες του Ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - Τι ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν
AP Photo/Ariel Schalit

Με μπουλντόζες εισέβαλε ο Ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, με τον επιχείρημα ότι αποτελεί ένα από τα ορμητήρια της Χαμάς.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με δηλώσεις του ζητά από το Ισραήλ να είναι « προσεκτικό» στις επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία σε ότι αφορά την απελευθέρωση των 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Λίγες ώρες μετά την επιδρομή του Ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να εμφανίζουν τις δικές τους εκδοχές για το θέμα, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Ας Σίφα, που κατ’ αυτόν ενδέχεται να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.

«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ισραηλινού στρατού, φέρεται να βρέθηκε οπλοστάσιο της Χαμάς και μάλιστα ο IDF, έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο από την επιδρομή στους χώρους του υγειονομικού ιδρύματος.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο ΠΟΥ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επιδρομή του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία δεν πρέπει να μετατρέπονται σε ζώνες πολέμου, ακόμα και αν το Ισραήλ ψάχνει την ηγεσία της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα.

Και όλα αυτά γίνονται στον απόηχο της αποπομπής του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής άλλο στέλεχος, που θα ορίσει το κόμμα Λικούντ, που ζήτησε χθες βράδυ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ.

«Δεν μπορούμε να διεξάγουμε μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση με πρωθυπουργό κάποιον στον οποίο δεν έχουμε εμπιστοσύνη», είπε σε συνέντευξη χωρίς να κατονομάσει κάποιο στέλεχος του Λικούντ ως πιθανό αντικαταστάτη του Νετανιάχου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Τζο Μπάιντεν για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης κάπου 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από το Ισραήλ να είναι «εξαιρετικά προσεκτικό» στις επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

«Δεν θέλω να επεκταθώ διότι δεν γνωρίζω τι έγινε τις τελευταίες ώρες, όμως έχουμε εκτενή συνεργασία από πλευράς Κατάρ», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις πολύωρες συνομιλίες του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ