ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Καμία συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία

Λευκός Οίκος: Καμία συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία
Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Διαψεύδει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και ο Λευκός Οίκος προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι, κάτι που είχε ήδη κάνει και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post μετέδωσε πως έχει συνταχθεί σχέδιο συμφωνίας με τη παρέμβαση του Κατάρ το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων –στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εξασέλιδο σχέδιο αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών. Εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα θα επαληθεύει την παύση πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.

Τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Η Washington Post μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς - η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 - υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου (18/11), είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

Το Ισραήλ, η Χαμάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το Κατάρ να ενεργεί ως διαμεσολαβητής, αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια σειρά σημείων σχετικά με μια παύση ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων.

Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας χάθηκε κάθε επικοινωνία με ορισμένα μέλη της που «φρουρούσαν ισραηλινούς αιχμαλώτους».

Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε ότι η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει άγνωστη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ