ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς - Επιθέσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς - Επιθέσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο
Ισραηλινοί στρατιώτες σε τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Εν μέσω σφοδρών μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, με ισραηλινά χτυπήματα τόσο στον βορρά όσο και στο κέντρο του θύλακα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν αναφορές που κάνουν λόγο ότι Χαμάς και Ισραήλ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία σχετική επιβεβαίωση από την ισραηλινή πλευρά.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σε δήλωσή του την Τρίτη 21/11 ανέφερε ότι η ομάδα «έδωσε την απάντησή της στους αδελφούς στο Κατάρ και στους μεσολαβητές και είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας», σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων και παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων, λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, ίσως και τις επόμενες ώρες από το Κατάρ.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Μια πρώτη γεύση για το τι μπορεί να περιλαμβάνει η εν λόγω συμφωνία δίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι είπαν επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων ότι οι οργανώσεις τους έχουν συμφωνήσει με τους όρους της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το AFP, μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Πενθήμερη εκεχειρία που θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός στις χερσαίες μάχες και περιορισμούς στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη νότια Γάζα.
  • Απελευθέρωση 50 έως 100 ομήρων από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, οι οποίοι θα ήταν Ισραηλινοί άμαχοι ή άλλοι από άλλες εθνικότητες, αλλά όχι στρατιώτες.
  • Σε αντάλλαγμα, 300 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ιζάτ αλ-Ρισκ, δήλωσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ρυθμίσεις για την είσοδο φορτηγών τα οποία θα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις περιοχές στη Γάζα και μεταφορά των τραυματιών σε άλλες χώρες για περίθαλψη.

Θα περιλαμβάνει επίσης μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων για την απελευθέρωση παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, με γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι από την Χαμάς.

Ο Αλ-Ρισκ είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν για εβδομάδες, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθυστερούσε, προσθέτοντας ότι έχει συμφωνηθεί από όλες τις ταξιαρχίες της Παλαιστινιακής αντίστασης.

Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχή έκβαση.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.

IDF: Περικυκλώσαμε την Τζαμπαλίγια

Στην τελευταία του ενημέρωση, ο ισραηλινός στρατός είπε την Τρίτη ότι έχει ολοκληρώσει την περικύκλωση της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα και είναι έτοιμος για την επόμενη φάση.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός είπε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε 250 στόχους της Χαμάς την περασμένη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων τριών τούνελ στην περιοχή Τζαμπαλίγια και σκότωσε δεκάδες τρομοκράτες.

Στο στόχαστρο το ινδονησιακό νοσοκομείο

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τη νύχτα πως δυνάμεις του «συνέχισαν να δίνουν μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για εντάσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο, που έγινε στόχος την προηγουμένη ισραηλινών πληγμάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «12 ασθενείς και συγγενείς τους» και να τραυματιστούν «δεκάδες» άλλοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Σύμφωνα με πηγές στο νοσοκομείο, πάνω από εκατό τραυματίες διακομίστηκαν το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας από αυτή τη δομή υγείας στο συγκρότημα Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Βγήκαμε (ζωντανοί) ως εκ θαύματος», αρχικά «χτυπήθηκε σχολείο (σ.σ. όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο νεαρός τραυματίας καθώς διακομιζόταν. «Βρισκόμασταν στο σχολείο Ζαϊτούν, στην πόλη της Γάζας, και από το σχολείο πήγαμε στο ινδονησιακό νοσοκομείο. Απλά δεν έχω λόγια», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πολλοί ακόμη.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν σταματά να καταγγέλλει πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων» στη Γάζα· σχεδόν όλες οι δομές υγείας στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου έχουν πλέον τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτά ως «ανθρώπινες ασπίδες», κάτι που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει κατηγορηματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ