ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ: Ο Πούτιν στην τηλεδιάσκεψη των G20 θα επικεντρωθεί στο «τρέχον πολύ ταραχώδες πλαίσιο»

Πεσκόφ: Ο Πούτιν στην τηλεδιάσκεψη των G20 θα επικεντρωθεί στο «τρέχον πολύ ταραχώδες πλαίσιο»
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του κράτους θα παρουσιάσει τη «θέση της Ρωσίας» στο τρέχον «πολύ, πολύ ταραχώδες» πλαίσιο, κατά τη σημερινή συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ομάδας G 20 που φιλοξενεί η Ινδία.

Η συμμετοχή του Πούτιν είναι απροσδόκητη, εκτιμά το πρακτορείο το dpa και υπενθυμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμμετείχε στην αντίστοιχη σύνοδο κορυφής, όπου εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Eίκοσι ένα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο ηγέτης του Κρεμλίνου είναι -όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν- «παρίας», και η Δύση έχει επιβάλει αρκετές σειρές κυρώσεων στη Ρωσία.

Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η συνάντηση θα εμβαθύνει τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο.

Η G20, η οποία περιλαμβάνει 19 χώρες – μερικές από τις πιο προηγμένες οικονομικά, άλλες αναπτυσσόμενες – συν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση, πιθανότατα θα συζητήσει επίσης τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς.

Η Ινδία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ξεκινά η θητεία της Βραζιλίας.

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ήταν επίσης απών στη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου και στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Li Qiang.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ