ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Τρένο έκανε στάση εκτός δρομολογίου, μετά από απαίτηση υπουργού - γαμπρού της Μελόνι

Ιταλία: Τρένο έκανε στάση εκτός δρομολογίου, μετά από απαίτηση υπουργού - γαμπρού της Μελόνι
H πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με τον υπουργό Γεωργίας - και γαμπρό της- Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα AP Photo/Alessandra Tarantino

Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία από εκτενή δημοσιεύματα που εκθέτουν τον υπουργό Γεωργίας και τον χαρακτηρίζουν «αλαζόνα» καθώς φέρεται να ζήτησε από μηχανοδηγό τρένου να σταματήσει προκειμένου να κατέβει «επειδή είχε καθυστερήσεις ο συρμός».

 

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα είχε επιβιβαστεί την Τρίτη, 21/11, σε τρένο που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Τορίνο προς το Σαλέρνο.

Κοντά στη Νάπολη ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε από το μηχανοδηγό να κάνει στάση εκτός προγράμματος στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης, το Τσαμπίνο, ώστε να μπορέσει να κατέβει και να συνεχίσει το ταξίδι του με υπηρεσιακό αυτοκίνητο.

Το αίτημα του υπουργού, ο οποίος είναι και γαμπρός της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ικανοποιήθηκε και, όπως προέκυψε, οφειλόταν σε καθυστέρηση του τρένου λόγω προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η είδηση διέρρευσε και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δυνάμεων της ιταλικής αντιπολίτευσης. Από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα υπογραμμίζεται ότι «ο υπουργός δεν μπορεί να μετατρέψει τα ιταλικά τρένα σε ιδιωτικό του αυτοκίνητο» και ότι «η είδηση της μη προγραμματισμένης στάσης στο Τσαμπίνο είναι ένδειξη αλαζονείας και αποτελεί χαστούκι προς όλους Ιταλούς πολίτες που ταξίδευαν με τον ίδιο συρμό».

Σύμφωνα με τον κεντρώο πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, «πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας χωρίς προηγούμενο» και, «αν η είδηση επιβεβαιωθεί επίσημα, θα πρέπει να ζητηθεί η παραίτηση του υπουργού».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για ένα άκρως εσφαλμένο μήνυμα της πολιτικής προς τον κάθε πολίτη, σε μια φάση περικοπών και αυστηρότατης δημοσιονομικής πολιτικής».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Τομάζο Φότι, εκπρόσωπος στη βουλή του κόμματος της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας», τόνισε ότι ο Λολομπρίτζιντα ήθελε πάση θυσία να μπορέσει να παρευρεθεί σε πρωτοβουλία κατά της Μαφίας στον ιταλικό Νότο.

Πρόσθεσε, τέλος, πως, όταν ήταν πρωθυπουργός, «ο Ρέντσι είχε χρησιμοποιήσει το κυβερνητικό αεροσκάφος για προσωπικές του υποθέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ