ΚΟΣΜΟΣ

Δύο νεκροί από έκρηξη στη γέφυρα Ρέινμποου στο Νιαγάρα - Ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση;

Δύο νεκροί από έκρηξη στη γέφυρα Ρέινμποου στο Νιαγάρα - Ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση;
Αστυνομικές δυνάμεις και πυροσβεστικά οχήματα στην διεθνή γέφυρα Rainbow στους καταρράκτες του Νιαγάρα που συνδέει ΗΠΑ και Καναδά. EPA/PAT CRAY

Tην έκρηξη ενός οχήματος στη γέφυρα Ρέινμποου που συνδέει τις ΗΠΑ με τον Καναδά ερευνά το FBI ως απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίες, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, λένε πως πιθανότατα να προκλήθηκε από έναν απρόσεκτο οδηγό. 

Η γέφυρα στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, που συνδέει τις ΗΠΑ με τον Καναδά, έκλεισε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας την Τετάρτη το απόγευμα λόγω της έκρηξης σε όχημα που εισερχόταν στις ΗΠΑ. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για δύο νεκρούς ενώ ένας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε.

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης:

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε επίσης ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» το επεισόδιο αυτό, ωστόσο είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να πει αν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ντομινίκ Λεμπλάν είπε ότι ενισχύθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και ότι σύντομα θα μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X ότι η πολιτειακή αστυνομία συνεργάζεται με την αντιτρομοκρατική μονάδα του FBI για να ελέγξουν «όλα τα σημεία εισόδου» στην Πολιτεία. Πρόσθεσε ότι θα μεταβεί και η ίδια στο σημείο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Οντάριο ανέφερε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου αυτής της καναδικής επαρχίας αξιολογούν την κατάσταση στη γέφυρα Ρέινμποου. Η τοπική αστυνομία πάντως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προς το παρόν η ανάμιξή της στη διερεύνηση του συμβάντος είναι «ελάχιστη».

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δημάρχου της περιοχής είπε ότι η Rainbow Bridge θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας και ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ερευνούν την υπόθεση.

Πλάνα από το σημείο δείχνουν καπνό και ζημιές στον σταθμό ελέγχου από τον οποίο περνούν οι οδηγοί όταν εισέρχονται στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ένα όχημα της πυροσβεστικής και πολλά περιπολικά. Το τοπικό κανάλι WKBW TV μετέδωσε ότι είναι πιθανόν να συνέβη κάποια έκρηξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ