ΚΟΣΜΟΣ

Tι στο καλό συμβαίνει; Εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο προβληματίζει τους ειδικούς

Tι στο καλό συμβαίνει; Εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο προβληματίζει τους ειδικούς
Απεικόνιση του σωματιδίου Αματεράσου από καλλιτέχνη Πανεπιστήμιο Γιούτα / Πανεπιστήμιο Οσάκα

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο, εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο που έπεσε στη Γη από το διάστημα.

Ονομάζεται Αματαράσου, από την θεά του ήλιου της ιαπωνικής μυθολογίας, και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια από τις πιο υψηλής ενέργειας ακτίνες που έχουν ανιχνευτεί ποτέ.

Η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι ενδεχομένως να προήλθε από ένα ιδιαίτερα ισχυρό κοσμικό γεγονός, πολύ μεγαλύτερο από την έκρηξη ενός άστρου.

«Πράγματα που οι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν ενέργεια, όπως για παράδειγμα μια σουπερνόβα, δεν έχουν επαρκή ενέργεια για να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο.


Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας, πολύ υψηλά μαγνητικά πεδία, για να περιορίσουν το σωματίδιο ενώ αυτό επιταχύνεται» λέει ο Τζον Μάθιους, καθηγητής του πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ.

Το σωματίδιο Αματαράσου είχε ενέργεια που ξεπερνάει τα 240 EeV (exa-electron volts), εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τα σωματίδιο που κατάφερε να δημιουργήσει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων –ο πιο ισχυρός επιταχυντής του πλανήτη.

Στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά το σωματίδιο «Oh-My-God» (σ.σ. Ω, Θεέ μου), που ανιχνεύτηκε το 1991 και κατείχε 320 EeV ενέργειας.

O Toshihiro Fujii, αναπληρωτής καθηγητής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία, δήλωσε:

«Όταν ανακάλυψα για πρώτη φορά αυτή την κοσμική ακτίνα υπερ-υψηλής ενέργειας, θεώρησα ότι επρόκειτο για λάθος, καθώς έδειχνε επίπεδα ενέργειας που δεν έχουμε ξαναδεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».

Όταν αυτές οι κοσμικές ακτίνες μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης δημιουργούν μια δευτερεύουσα αλληλουχία σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα σωματίδια ταξιδεύουν πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός, παράγοντας έναν τύπο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευτεί μόνο από εξειδικευμένα όργανα.

Ένα εξ αυτών είναι και το τηλεσκόπιο Array του αστεροσκοπείου της Utah, που εντόπισε το σωματίδιο Αματεράσου.

Το μυστηριώδες αυτό κοσμικό φαινόμενο φαίνεται ότι προήλθε από το Τοπικό Κενό (Local Void), μια άδεια περιοχή του διαστήματος που συνορεύει με τον γαλαξία μας.

«Τέτοια σωματίδια είναι τόσο υψηλής ενέργειας, που δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από γαλακτικά και εξω-γαλακτικά μαγνητικά πεδία. Θα πρέπει να μπορείς να δείξεις από πού προήλθαν. Αλλά στην περίπτωση του “Oh-My-God” αλλά και του νέου αυτού σωματιδίου, ακολουθείς την πορεία του και βρίσκεις την πηγή του αλλά δεν υπάρχει τίποτα τόσο υψηλής ενέργειας εκεί, που θα μπορούσε να το έχει παραγάγει. Αυτό είναι το μυστήριο αυτής της υπόθεσης. Τι συμβαίνει τελικά;» τονίζει χαρακτηριστικά ο Μάθιους.

Οι ειδικοί του χώρου ελπίζουν ότι το σωματίδιο Αματεράσου θα ανοίξει το δρόμο για νέες έρευνες, που ενδεχομένως να ρίξουν φώς στα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδια και την προέλευσή τους.

O καθηγητής Τζον Μπελζ, του πανεπιστημίου της Γιούτα, υπογραμμίζει με τη σειρά του ότι τα κοσμικά αυτά γεγονότα φαίνεται πως προέρχονται από διαφορετικά σημεία του ουρανού.

«Δεν είναι μια μυστηριώδης πηγή» είπε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μια συμβατική εξήγηση εξετάζονται και ορισμένες «τρελές ιδέες».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ