ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο IDF σε Χαμάς: Ή παραδίδετε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα ή συνεχίζουμε τον πόλεμο

Τελεσίγραφο IDF σε Χαμάς: Ή παραδίδετε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα ή συνεχίζουμε τον πόλεμο
Israel Defense Forces via AP

Από χίλια κύματα δείχνει πως θα περάσει η απελευθέρωση του δεύτερου γκρουπ των Ισραηλινών ομήρων, καθώς ενώ η διαδικασία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, τελικά αυτό δεν συνέβη ποτέ. 

Συγκεκριμένα, αρχικά υπήρξε δίωρη καθυστέρηση καθώς φέρεται να προέκυψε πρόβλημα σχετικά με τον αριθμό των 13 ή 14 ατόμων που θα έμεναν ελεύθεροι από τη Χαμάς. Και ενώ περίπου στις 6.30 το απόγευμα φάνηκε ότι το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε και η διαδικασία ανταλλαγής τέθηκε σε εφαρμογή, τελικά η Χαμάς προέβαλε νέες απαιτήσεις.

Χαρακτηριστικά, η στρατιωτική πτέρυγα ισχυρίζεται ότι καθυστερεί την απελευθέρωση «μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που αφορούν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων για την απελευθέρωση κρατουμένων».

Από την πλευρά του ο IDF απέστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς, ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης του δεύτερου γκρουπ των ομήρων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (25/11), τότε διακόπτεται η εκεχειρία και ξεκινούν εκ νέου οι εχθροπραξίες στη Γάζα.

Πώς φτάσαμε στο θρίλερ

Αρχικά, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των ομήρων σήμερα το βράδυ οφείλεται στις παραβιάσεις του Ισραήλ της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας εμποδίζοντας τα συμφωνηθέντα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα. Είπε ότι το Ισραήλ επέτρεψε μόνο τρία από τα 100 φορτηγά να φτάσουν στη βόρεια Γάζα.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πετώντας drones πάνω από τη νότια Γάζα. Από την πλευρά του, το Ισραήλ αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας.

Παράλληλα, η Χαμάς μέσω του BBC τονίζει ότι το Ισραήλ προέβη σε αλλαγή της λίστας των Παλαιστινίων κρατουμένων, που είχε συμφωνηθεί να απελευθερωθούν και ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστινίους στην περιοχή Beit Hanoun στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ