ΚΟΣΜΟΣ

DW: Φόβοι για επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικες αγορές στη «σκιά» του Μεσανατολικού

DW: Φόβοι για επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικες αγορές στη «σκιά» του Μεσανατολικού
Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ανόβερο στη Γερμανία Hannover Marketing und Tourismus GmbH/news aktuell / AP

Με το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα να συνεχίζεται, μετά το πέρας της ολιγοήμερης εκεχειρίας, οι φόβοι για επιθέσεις στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας εντείνονται.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει της εορταστικής περιόδου σε σημεία στα οποία συγκεντρώνεται πλήθος πολιτών.

Στο «στόχαστρο» των Αρχών φέρεται να βρίσκονται περίπου 480 άτομα, τα οποία βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση ως ύποπτοι για πιθανά χτυπήματα στη χώρα. Βέβαια μόλις οι μισοί από αυτούς βρίσκονται προς το παρόν σε γερμανικό εδάφους.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες οι γερμανικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις, υπό το φόβο ότι ετοίμαζαν επιθέσεις. Ειδικότερα, προ ημερών συνελήφθησαν δύο νεαροί 15 και 16 ετών αντίστοιχα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στο Βρανδεμβούργο, οι οποίοι φέρεται να ήταν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους και να σχεδίαζαν επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Λεβερκούζεν.

Η τρίτη σύλληψη αφορά έναν 20χρονο από την περιοχή Χέλμστεντ της Κάτω Σαξονίας, που συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία της προετοιμασίας τρομοκρατικού χτυπήματος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Ανόβερο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρσλρούης που διερευνά την υπόθεση, ο ύποπτος φέρεται να είχε διασυνδέσεις με δίκτυο ισλαμιστών στη Γερμανία.

Στο φόντο της τελευταίας αυτής σύλληψης, η υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Ντανιέλα Μπέρενς προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, αναφέροντας πως τα μέτρα ασφαλείας στις χριστουγεννιάτικες αγορές είναι αυξημένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ