ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥT: Το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς περισσότερο από ένα χρόνο πριν

ΝΥT: Το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς περισσότερο από ένα χρόνο πριν
Ισραηλινοί στρατιώτες AP Photo/Ariel Schalit

Οι Ισραηλινοί είχαν στα χέρια τους το σχέδιο της Χαμάς για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ένα και πλέον χρόνο πριν πραγματοποηθεί.   

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times όπως δείχνουν έγγραφα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνεντεύξεις. Iσραηλινοί στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών απέρριψαν το σχέδιο ως φιλόδοξο, θεωρώντας το πολύ δύσκολο για τη Χαμάς να το πραγματοποιήσει.

Το περίπου 40σέλιδο έγγραφο, στο οποίο οι ισραηλινές αρχές έδωσαν την κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχoύς», περιέγραφε, σημείο προς σημείο, την εισβολή των μαχητών της Χαμάς που οδήγησε στο θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων.

Το μεταφρασμένο έγγραφο, το οποίο εξετάστηκε από τους New York Times, δεν όριζε ημερομηνία για την επίθεση, αλλά περιέγραφε μια μεθοδική επίθεση που είχε σχεδιαστεί για να συντρίψει τις οχυρώσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, να καταλάβει ισραηλινές πόλεις και να εισβάλει σε βασικές στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχηγείου μεραρχίας.

Η Χαμάς ακολούθησε το σχέδιο με μεγάλη ακρίβεια. Το έγγραφο προέβλεπε καταιγισμό ρουκετών στην αρχή της επίθεσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εξουδετερώσουν τις κάμερες ασφαλείας και τα αυτοματοποιημένα πολυβόλα κατά μήκος των συνόρων και ένοπλοι να εισβάλουν μαζικά στο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς, μοτοσικλέτες και πεζοί - όλα αυτά συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο περιλάμβανε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση και το μέγεθος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, τους κόμβους επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς η Χαμάς συγκέντρωνε τις πληροφορίες της και αν υπήρχαν διαρροές στο εσωτερικό των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Πέρυσι, λίγο μετά την απόκτηση του εγγράφου, αξιωματούχοι της μεραρχίας της Γάζας του ισραηλινού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση των συνόρων με τον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσαν ότι οι προθέσεις της Χαμάς ήταν ασαφείς.

«Δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί αν το σχέδιο έχει γίνει πλήρως αποδεκτό και πώς θα εκδηλωθεί», ανέφερε μια στρατιωτική αξιολόγηση που έφτασε στα χέρια των Times.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ