ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Οι ΗΠΑ προμηθεύουν με πυρομαχικά «bunker buster» το Ισραήλ

WSJ: Οι ΗΠΑ προμηθεύουν με πυρομαχικά «bunker buster» το Ισραήλ
Φωτογραφία αρχείου από βόμβες μεγάλου βεληνεκούς AP / Sebastian Apel/ U.S. Department of Defense

Με τουλάχιστον 100 βόμβες BLU-09, μεγάλου βεληνεκούς γνωστές και ως «bunker buster» έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ το Ισραήλ, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό (1/12) δημοσίευμά της Wall Street Journal. 

Το «bunker buster» είναι ένας τύπος πυρομαχικών που έχει σχεδιαστεί για να διεισδύει σε σκληρούς στόχους ή στόχους που είναι θαμμένοι βαθιά κάτω από το έδαφος, όπως στρατιωτικές αποθήκες.

Εκτός από την αποστολή των πάνω από 905 κιλών βομβών, οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν αποστείλει επιπλέον 15.000 βόμβες άλλων ειδών και 57.000 βλήματα πυροβολικού αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες αναφορικά με τα πυρομαχικά, που αποστέλλονται στο Ισραήλ.

Κατά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Όστιν είχε κάνει γνωστό πως οι ΗΠΑ θα ενίσχυαν με επιπλέον πυρομαχικά το Ισραήλ και πως ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Μία μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του την Παρασκευή (1/12), ενώ βρισκόταν στο Ντουμπάι απηύθυνε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι, μετά το πέρας της ολιγοήμερης εκεχειρίας στη Γάζα.

«Έκανα σαφές ότι μετά από μια παύση, ήταν επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να θέσει σε εφαρμογή σαφείς προστασίες για τους αμάχους και για τη διατήρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο μέλλον» δήλωσε Μπλίνκεν συγκεκριμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ