ΚΟΣΜΟΣ

Με γαρύφαλλα από την Τουρκία κάνουν... ρεβεγιόν οι Έλληνες

Με γαρύφαλλα από την Τουρκία κάνουν... ρεβεγιόν οι Έλληνες
Γαρύφαλλα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Esteban Felix

Έσοδα εκατομμυρίων αποφέρουν στους καλλιεργητές της Τουρκίας τα γαρύφαλλα που πετούν οι Έλληνες τις ημέρες των γιορτών.  

Όπως εξηγεί ο Ισμαήλ Γιλμάζ, σύμφωνα με τo πρακτορείο DHA πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Καλλωπιστικών Φυτών και Προϊόντων Κεντρικής Ανατολίας χαρακτηριστικά ότι αναμένουν έσοδα δύο εκατομμυρίων δολαρίων από περίπου πέντε εκατομμύρια γαρύφαλλα γι' αυτή τη διασκέδαση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην Αττάλεια, το σημαντικότερο παραγωγικό κέντρο του τομέα των κομμένων λουλουδιών, έχει ξεκινήσει η αποστολή κομμένων λουλουδιών σε ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.

Αυτό συμβαίνει μετά την απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της παράδοσης του σπασίματος των πιάτων στο συρτάκι για λόγους όπως η πιθανότητα τραυματισμού, οι ταβέρνες ανέπτυξαν ένα νέο είδος διασκέδασης κατά το οποίο τα λουλούδια γαρύφαλλου που τοποθετούνται στα πιάτα ρίχνονται πάνω από τα κεφάλια.

Ανάλογα με τη χώρα τα αιτήματα στον τομέα των καλλωπιστικών φυτών και των κομμένων λουλουδιών μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό λέει ο Γιλμάζ: «Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει διαφορετικό χρώμα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και διαφορετικό χρώμα την Ημέρα της Μητέρας. Έχουμε επίσης την ελληνική αγορά και κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, αγοράζουν από εμάς κυρίως μόνο το μέρος της κεφαλής του γαρύφαλλου, το οποίο ονομάζουμε κεφαλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ