ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Αμερικανικό καταδρομικό και εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση

Ερυθρά Θάλασσα: Αμερικανικό καταδρομικό και εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση
Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Mass Communication Specialist 1st Class Ryan U. Kledzik/U.S. Navy via AP

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά σκάφη δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή (3/12) στην Ερυθρά Θάλασσα

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το Πεντάγωνο, εκτιμώντας ότι «πιθανώς πρόκειται για μια κλιμάκωση» σε μια σειρά θαλάσσιων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Χαμάς - Ισραήλ.

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με επιθέσεις στο USS Carney και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και θα παράσχουμε πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ο βρετανικός στρατός νωρίτερα ανακοίνωσε ότι υπήρξε ύποπτη επίθεση με drone και εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Πεντάγωνο δεν προσδιόρισε τους επιτιθέμενους. Ωστόσο, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και drones και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ.

Λίγη ώρα αργότερα οι Χούτι ισχυρίστηκαν ότι έχει βάλει στο στόχαστρο δύο ισραηλινά πλοία, όπως ανέφερε το Reuters.

Εκπρόσωπος των Χούτι δήλωσε ότι εκτόξευσε ναυτικό πύραυλο σε ένα από τα πλοία και στόχευσε το άλλο με οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Κατονόμασαν τα δύο πλοία ως Unity Explorer και Number Nine και δήλωσαν ότι στοχοποιήθηκαν αφού απέρριψαν τις προειδοποιήσεις του ναυτικού της ομάδας.

Οι Χούτι είναι σύμμαχοι του Ιράν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ