ΚΟΣΜΟΣ

«Rizz»: Τι σημαίνει η νέα λέξη της χρονιάς που ανακήρυξε το Λεξικό της Οξφόρδης

«Rizz»: Τι σημαίνει η νέα λέξη της χρονιάς που ανακήρυξε το Λεξικό της Οξφόρδης
Pixabay

Το Λεξικό της Οξφόρδης επέλεξε τη λέξη της χρονιάς για το 2023, η οποία έλαβε περισσότερες από 32.000 ψήφους από το κοινό.

Πρόκειται για τoν όρο «Rizz» που διαδέχεται το «goblin mode», και προέρχεται από τη λέξη «χάρισμα» («charisma»). Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης περιγράφει την γοητεία ή την ελκυστικότητα και την ικανότητα να προσελκύσει έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο εκδότης του λεξικού Oxford University Press (OUP).

Οι εκδότες του λεξικού Oxford English Dictionary του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμπληρώνουν στην επεξήγησή τους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρήμα στη φράση «rizz up», που σημαίνει ότι ήρθε η στιγμή να προσελκύσεις ένα άτομο ή απλώς να του πιάσεις την κουβέντα και να το φλερτάρεις.

Το «Rizz» είναι μια σχετικά νέα λέξη - κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2021 και ξεκίνησε ως αργκό λέξη που χρησιμοποιούν οι άντρες για την επιτυχία τους στο φλερτ με γυναίκες.

Η λέξη «Rizz» άρχισε να χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερο μετά τις δηλώσεις του Τομ Χόλαντ, του ηθοποιού που ενσάρκωσε τον Spider-Man στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel. Όταν τον ρώτησαν από το Buzzfeed ποιο είναι το μυστικό του για το rizz του, εκείνος απάντησε ότι «δεν έχω καθόλου, είναι περιορισμένο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ