ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Θα ζητηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Θα ζητηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Eduardo Munoz/ AP

Ψήφισμα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας καλείται να συζητήσει και να αποφασίσει στη σημερινή (8/12) του συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το σχέδιο ψηφίσματος έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως μεταδίδει το BBC.

Η συνεδρίαση αυτή ακολουθεί την σπάνια επίκληση του άρθρου 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τον Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το οποίο ο γενικός γραμματέας δύναται να φέρει υπόψη του συμβουλίου «οποιοδήποτε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Σημειώνεται ότι, κανείς από όσους έχουν βρεθεί στη θέση του, δεν έχουν επικαλεστεί το άρθρο αυτό εδώ και δεκαετίες.

Σε επιστολή προς το Συμβούλιο την Τετάρτη (6/12), ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα «μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες απειλές για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται πως, αυτή αποτελεί την πέμπτη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των μελών του συμβουλίου για την εκεχειρία, καθώς τα τέσσερα προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος που έχουν παρουσιαστεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου έχουν απορριφθεί.

«Μη λειτουργικό» πλέον το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Δεν υπάρχει διέξοδος για τον παλαιστινιακό λαό

Η συνεδρίαση αυτή, έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ σφυροκοπά ανελέητα τον πολιορκημένο θύλακα και ενώ το ανθρωπιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ στη Γάζα κατέστη πλέον «μη λειτουργικό», όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Δεν υπάρχει διέξοδος για τον λαό της Γάζας» δήλωσε.

Η ιδέα ότι δεν υπάρχει χώρος ασφαλείας στη Γάζα σχετίζεται επίσης με ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, είπε ο Γκρίφιθς.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν σχεδιάζετε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σήμερα, Πέμπτη (8/12) πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αυτή μπορεί να διακοπεί, να δεχθεί επίθεση, να λεηλατηθεί, να εκτραπεί και σε κάθε περίπτωση να μην πετύχει» δήλωσε.

Νωρίτερα το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom για τον έλεγχο και την επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα μέσω της Ράφα.

Στο μεταξύ, ο Γκρίφιθς απηύθυνε κάλεσμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, με το σύστημα υγείας της Γάζας να έχει καταρρεύσει πλήρως.

«Υπάρχουν δύο σκηνές αποκάλυψης στη Γάζα σήμερα – από τη μια οι συγκρούσεις και από την άλλη οι ασθένειες. Αυτό θα χειροτερέψει, καθώς δεν μπορούμε να διατηρήσουμε προμήθειες σε νοσοκομεία, ούτε την ασφαλή αφαλάτωση νερού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ